PSRM

07 aprilie 2022

Deputații BCS cer garanții de la majoritatea parlamentară că nu vor veni cu o lege care va interzice Ziua Victoriei asupra fascismului

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut majorității parlamentare să clarifice dacă pregătește un proiect de lege cu privire la interzicerea sărbătoririi Zilei Victoriei asupra fascismului, marcată la 9 mai.

Elena Bodnarenco a solicitat această precizare președintelui comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, în timp ce aceasta prezenta legea PAS cu privire la securizarea spațiului informațional.

Deputatul BCS a făcut referire la afirmațiile de acum câteva zile ale președintelui Parlamentului, Igor Grosu, legate de o posibilă scoatere în afara legii a simbolurilor Z, V și Panglicii ”Sf. Gheorghe”.

”Ne puteți garanta că peste noapte nu va apărea o lege prin care se va interzice Ziua de 9 mai, se va interzice victoria poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945, așa cum astăzi a apărut proiectul de lege cu privire la interzicerea Panglicii Sfântul Gheorghe”, a întrebat Bodnarenco.

Nicolaescu-Onofrei a răspuns că trebuie să noi trebuie să păstrăm memoria atrocităților din cel de-al Doilea Război Mondial.
”Eu nu văd și nu pot înțelege cum va putea apăra o lege despre Războiul Doi Mondial în situația în care foarte mulți colegi care stau astăzi în sală au bunici, rude, care au fost în armate diferite. În situația în care noi toți trebuie să păstrăm cu adevărat memoria acelor atrocități pentru ca lecția de istorie să fie una adevărată”, a declarat deputatul PAS.

Elena Bodnarenco a replicat că liderul interimar PAS a fost mult mai convingător atunci când a vorbit la acest capitol și a atenționat că răspunsul oferit de Nicolaescu-Onofrei se va păstra în stenograma ședinței, în eventualitatea în care PAS va lua o altă decizie.
Amintim, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat, luni seară, că autoritățile ar putea interzice simbolurile Z,V și Panglica ”Sf. Gheorghe”. Liderului interimar al PAS a fost întrebat de moderatorul emisiunii dacă, Republica Moldova poate interzice semnul Z, astfel ”ca să nu ne trezim pe 9 mai activ promovat în PMAN”.

”Răspunsul meu este foarte clar și simplu: poate și … poate. Puțină răbdare. Eu zic să avem puțină răbdare, noi suntem pe aceiași undă cu toată societatea. Simbolurile, însemnele, tot felul de lucrurile astea care propagă războiul, care propagă violența ș.a.m.d., ele nu au loc în societatea moldovenească”, a declarat Grosu.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă