PSRM

02 iulie 2024

Deputații BCS au avut o întrevedere cu raportorii APCE

Astăzi, mai mulți reprezentanți ai fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au avut o întrevedere cu co-raportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalniņa-Lukaševica, care se află într-o vizită de documentare în Republica Moldova în perioada 1-3 iulie.

În cadrul discuției au fost abordate chestiuni legate de evoluțiile politice recente, pregătirea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, implementarea votului prin corespondență, progresul reformei justiției ș.a.

Deputații BCS s-au expus critic pe marginea fiecărui subiect discutat, exprimându-și dezamăgirea și dezacordul cu acțiunile întreprinse de actuala guvernare în toate direcțiile menționate.

Parlamentarii BCS și-au exprimat îngrijorarea față de desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor prezidențiale în timp ce legislația electorală este modificată în an electoral, contrar tuturor normelor legale naționale și internaționale. În context a fost criticată legea privind votul prin corespondență care creează condiții inegale pentru alegători, oferind privilegii în procesul electoral votanților din anumite țări.

În această ordine de idei, deputații au atenționat asupra modului în care este organizat referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană planificat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, în pofida prevederilor constituționale. Socialiștii au adus argumente ce demonstrează că referendumul reprezintă un paravan pentru a-i asigura un al doilea mandat președintelui Maia Sandu.

Pe subiectul reformei justiției, deputații BCS au adus critici la modalitatea de promovare a acesteia, menționând că reformele autentice nu au nimic în comun cu subordonarea justiției și expulzarea din sistem a persoanelor neloiale puterii.

Un alt subiect de discuție a fost suprimarea mass-media independente și restrângerea libertății de exprimare, ceea ce afectează negativ pluralismul de opinie și democrația în Republica Moldova.

Deputatii BCS au reiterat angajamentul lor pentru o Moldovă stabilă, democratică și suverană, și au subliniat importanța unei colaborări constructive cu partenerii internaționali, în vederea asigurării unui viitor prosper pentru toți cetățenii țării.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă