PSRM

10 noiembrie 2022

Deputați BCS: Astăzi constatăm că Republica Moldova a falimentat la capitolul justiție și stat de drept

Deputații BCS Vlad Batrîncea, Bogdan Țîrdea și Constantin Starîș au susținut un briefing în cadrul căruia au condamnat metodele murdare utilizate de conducerea PAS în procesul de reformare a justiției și funcționare a instituțiilor de drept.

Bogdan Țîrdea a menționat că în urma publicațiilor care au apărut ieri în spațiul public și denotă existența unor conversații între factorii de decizie din cadrul actualei puteri PAS, în special a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, a consilierului prezidențial, Veaceslav Negruță și alții, s-a constatat că, în baza unor angajamente de culise, au fost trucate și pornite mai multe cauze penale împotriva Procurorului General, a mai multor reprezentanți ai opoziției parlamentare. De asemenea, s-a constatat că au fost mimate și trucate mai multe concursuri de numire a judecătorilor și procurorilor, inclusiv a șefului procuraturii anticorupție.

”Aceste lucruri se produc în premiera în Republica Moldova și probează faptul capturării statului, a uzurpării puterii în stat, prăbușirii totale a reformei justiției, dar și că orice cetățean din RM nu se mai poate afla în siguranță”, a spus Bogdan Țîrdea.

Deputatul socialist și-a exprimat regretul că asemenea lucruri de anvergură sunt tolerate și trecute cu vederea de mass-media, ong-uri, societatea civilă și, mai grav, de factorii de decizie, începând cu Guvernul, Parlamentul și organele de justiție care ”păstrează o tăcere conspirativă”.

Constantin Starîș a constatat cu regret că renumita reformă a Justiției în interpretarea PAS, pentru care partenerii externi au pompat sute de milioane de lei, s-a rezumat la o dirijare manuală a Consiliului Superior al Magistraturii și a Consiliului Superior al Procurorilor, la fabricarea dosarelor penale și persecutarea opoziției.

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, a regretat faptul că majoritatea PAS a refuzat o discuție sinceră pe platforma parlamentară despre acțiunile de mimare a concursurilor, de utilizare a unor instrumente manuale de control asupra justiției, filaj ilegal, interceptări ilegale ale reprezentanților opoziției și chiar a guvernării.
”Situația este dramatica și încrederea în justiție va fi la nivel de zero. Astăzi constatăm că RM a falimentat la capitolul justiție și stat de drept”, a menționat Batrîncea.

Vlad Batrîncea a anunțat că în circumstanțele date BCS va iniția o moțiune de cenzură împotriva ministrului Justiției. De asemenea, deputații BCS vor insista pe crearea unei comisii de anchetă care va evalua situația creată, va stabili toate lacunele existente în sistem, va depista care sunt instituțiile și personajele ce-și permit acțiuni de filaj ilegal și va propune soluții de depășire a unor asemenea situații de criză sistemică. Din componența comisiei, potrivit lui Batrîncea, trebuie să facă parte juriști, profesioniști din diferite domenii, reprezentanți ai asociațiilor obștești de ramură, din societatea civilă, experți și reprezentanți ai Consiliului Europei și ai OSCE, iar activitatea comisiei să fie transparentă.

”Astăzi domeniul justiției trebuie edificat din temelie și asigurată independența absolută a acestuia, iar cei care au fost cândva împotriva lui Plahotniuc , iar astăzi aplică aceleași metode – trebuie trași la răspundere”, a concluzionat Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă