PSRM

12 noiembrie 2020

Un deputat PSRM a dezvăluit „manipularea cu cifrele” a reprezentanților Maiei Sandu

Gaik Vartanean a răspuns detaliat la insinuările deputaților partidului Maiei Sandu – Oazu Nantoi și Lilian Carp – despre ultimul număr al ziarului în susținerea lui Igor Dodon.

Publicăm comentariul integral al deputatului:

Toți cei care sunt implicați în ideologie sau în producția de materiale de campanie știu că toate tipografiile funcționează conform aceluiași sistem – comanda se face pe baza unui singur exemplar, care constă din 8 pagini A3. Acest lucru se datorează aspectelor tehnice ale tipăririi, formularelor etc. Atît în ​​documentele financiare, cît și în rapoarte. Pentru toate partidele. Inclusiv pentru cel al Maiei Sandu, dar și a altor politicieni.

Revenim la continuarea de astăzi a spectacolului, care pentru a doua zi este organizat de Nantoi, Carp, Reniță și mai mulți activiști unioniști. Chiar și Dorin Chirtoacă a apărut ieri la tipografie și a decis să facă propagandă.

Astăzi a avut loc numărarea oficială a tirajului la Inspectoratul de Poliție al sectorului Centru. Lui Nantoi și companiei sale li s-au confirmat corectitudinea. Drept urmare, dintr-un tiraj de 55 de mii de exemplare din versiunea rusă a ziarului, declarată în comandă, au fost tipărite 36 de mii, iar din 54 de mii în limba de stat – 50 de mii. Singurul lucru care trebuie clarificat este că există exemplare duble în pachetele de ziare în limba moldovenească (adică două exemplare – 8 pagini a3), iar în versiunea rusă – un exemplar. Deputații PAS, desigur, au amestecat totul, au adunat totul împreună, păstrînd tăcerea cu privire la diferența de copii din fiecare microbuz, au înmulțit cu 8 și s-au primit numere nebunești. De aceea am intrat în direct și am încercat să explic și să aduc adevăr și claritate cu privire la această informație manipulatoare, care a fost aranjată de două zile de mai mulți deputați unionisti împreună cu activiști unionisti, împreună cu Igor Grosu, blocant al cetățenilor moldoveni din Transnistria și împreună cu Dorin Chirtoacă, cel mai de succes gropar din Chișinău.

Dar cel mai important și mai interesant lucru, că, deși este posibil, și tot acest grup nu știe sau ascunde, este că se pare că ziarele Maiei Sandu folosesc o schemă care le permite să tipărească diferite ziare (în limba moldovenească și rusă), folosind același număr de comandă, respectiv, plătind o dată pentru două tiraje diferite. Apropo, spre deosebire de Sandu, materialele lui Dodon indică tiraje diferite pentru ziare diferite, fără a amesteca totul într-unul și pentru o raportare financiară mai clară. Dacă vă uitați la imagine, Sandu are două ziare diferite sub același număr de comandă (1165) și tiraj, în timp ce Dodon are două numere diferite (1191 și 1192).

Am solicitat  urgent CEC-ului să furnizeze documente fiscale care să confirme dacă este așa sau, pînă la urmă, sediul central al M. Sandu a plătit pentru două tiraje diferite. Sperăm că mîine vom primi un răspuns și vom putea publica informații despre modul în care sediul Sandu tipărește diverse materiale de campanie sub o singură comandă. Plătește ambele comenzi sau doar una? Cum credeți?

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă