PSRM

08 februarie 2021

Deputat PSRM: Scopul principal al legii este respectarea drepturilor cetățenilor moldoveni vorbitori de limbă rusă

Deputații PSRM au început să elaboreze o nouă Lege privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Așa cum a fost promis de reprezentanții poporului mai devreme, recent a avut loc prima întrevedere a Consiliului Coordonator al organizațiilor etnoculturale. La discuțiile privind conținutul documentului au participat foști șefi ai Curții Constituționale, experți în domeniul politicii lingvistice și reprezentanți ai grupurilor etnice care locuiesc în Moldova.

Potrivit deputatului PSRM Gaik Vartanean, aceasta este una dintre platformele care vor fi utilizate pentru ca noua lege să fie mai protejată. Scopul principal al documentului este de a respecta drepturile cetățenilor vorbitori de limba rusă din Moldova, precum și de a le oferi acces la serviciile de stat de bază. În timpul discuțiilor, au fost exprimate trei căi de soluționare a problemei.

„Prima modalitate este încercarea de a reînvia legea din 1989. Acest lucru trebuie determinat de constituționaliști, dacă este posibil din punct de vedere juridic. A doua modalitate este de a înregistra aceeași lege care a fost, dar modificând-o. A treia modalitate este de a înregistra diferite legi în diferite domenii, adică legi intersectoriale. De exemplu, legate de chestiuni administrative, de jurisprudență, educație. Adică, o lege va fi schimbată și distribuită în 7-8 modificări diferite la diferite legislații”, a remarcat Vartanean.

La discuții a participat fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, care a menționat că necesitatea unei Legi privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova este extrem de mare. Magistratul și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta la elaborarea unui nou document în domeniul protejării drepturilor minorităților naționale, astfel încât, în cele din urmă, acesta să fie viabilă.

„Necesitatea acestei legi este importantă. A fost, rămâne și va fi importantă pentru societatea Republicii Moldova, deoarece știm că Moldova este un stat multinațional în care oamenii vorbesc diferite limbi, dar folosesc, mai ales, limba rusă ca limbă de comunicare interetnică între toate grupurile care locuiesc în Republica Moldova. Pentru mine a fost ciudat faptul că Curtea Constituțională a decis legea neconstituțională”, a spus Pulbere.

Reprezentanții organizațiilor etnoculturale consideră că argumentele pe care Curtea Constituțională le-a adus drept justificarea deciziei sale sunt nefondate.

„Cred că părerea noastră va fi luată în considerare, așa cum ne-au promis deputații, când vor adopta legea și, dacă cineva va îndrăzni să depună contestație la Curtea Constituțională, atunci acești oameni nu vor avea nicio șansă”, a declarat președintele Comunității Găgăuze, Nicolai Terzi.

Deputații PSRM promit să pregătească și să prezinte spre examinare Parlamentului o nouă Lege privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârșitul lunii februarie. Amintim, mai devreme, ca semn al dezacordului cu verdictul Curții Constituționale care,  conform legii, nu conferă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, mii de locuitori din mai multe raioane a republicii au participat la proteste.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=2176900779110855

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă