PSRM

01 iulie 2017

Deputat în Parlamentul Turciei: Anul 2017 a avut o importanță majoră în dezvoltarea relațiilor dintre Turcia și Republica Moldova

Anul 2017 a avut o importanță majoră în dezvoltarea relațiilor dintre Turcia și Moldova, a declarat pe data de 1 iulie, la Chișinău, în cadrul ședinței solemne consacrată aniversării a 20-a a Partidului Socialiștilor din RM, Huseyin Burge, deputat în Parlamentul Turciei din partea partidului Justiție și Dezvoltare, care este condus de Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

El a menționat că în acest an Republica Moldova și Republica Turcia sărbătoresc 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Pe data de  5 mai 2017 a fost semnat acordul de cooperare între Partidul Socialiștilor din RM și Partidul Justiție și Dezvoltare din Turcia.

„25 de ani de relații diplomatice între cele două țări au adus o mulțime de rezultate pozitive. Cifra vânzărilor între țările noastre, în anul 2016 a ajuns la 410 milioane de dolari, inclusiv 262 milioane de dolari din export și 148 de milioane de dolari din import. Turcia este pe locul al treilea (1126 companii) după România (1600 companii) și Italia (1228 companii), după numărul de companii cu capital străin“,  a declarat Huseyin Burge.

Potrivit acestuia, valoarea asistenței pentru dezvoltare oferită Moldovei de Turcia, în 2014 a fost de 60 de milioane de dolari. Numai  asistența tehnică oferită de Agenția TICA a fost de 27 de milioane de dolari. În 2016, TICA a implementat în Moldova 40 de proiecte în sumă de 1milion de dolari.

Reprezentantul delegatiei turce a declarat că un loc special în relațiile dintre Republica Moldova și Turcia îl ocupă Găgăuzia.

„O importanță deosebită acordăm includerii pe ordinea de zi și adoptării a trei proiecte de legi privind statutul Autonomiei Găgăuze, care timp de șase luni sunt așteptate în Parlament. Sperăm că noua lege electorală nu va avea un impact negativ asupra statutului autonom al Găgăuziei“, a subliniat deputatul în Parlamentul Turciei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă