PSRM

22 octombrie 2021

Deputat BECS: De ce aveți nevoie de stare de urgență? Există suspiciunea că este instituită pentru acces necontrolat la banii publici

Oleg Reidman, deputat al fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat în cadrul audierilor în Parlament privind introducerea stării de urgență în sectorul energetic că există suspiciunea că autoritățile au nevoie de instituire stării pentru accesul necontrolat la banii din buget.

Deputatul a menţionat faptul că guvernul a venit în parlament cu un proiect care nu soluționează problemele stringente. Acesta a adresat câteva întrebări prim-ministrului, ca să clarifice situaţia.

„Ce instrumente deține guvernul pentru a ameliora situaţia? Este pregătit guvernul să amâne implementarea deplină a celui de-al treilea pachet energetic care constituie cauza principală a creșterii prețurilor? Este gata să anuleze colectarea TVA pentru importul gazelor naturale, astfel încât să fie mai ieftin pentru oameni? Este gata ANRE să excludă temporar unele cote ale costurilor, cum ar fi rentabilitatea, componentele investiționale, amortizarea parțială ? Nimic din acestea nu este inclus în proiect. Și nici în plan nu este „, a menţionat deputatul.

El a mai remarcat că Guvernul induce în eroare societatea, spunând că poartă negocieri de două luni: „Sau nu știe stânga ce face dreapta, pentru că nu cred că viceprim-ministrul Spânu a mers împotriva declarațiilor președintelui Sandu și a prim-ministrului privind neimplicarea guvernului în această problemă”.

Deputatul și-a expus opinia precum că scopul principal al măsurilor cauzate de starea de urgenţă este accesul necontrolat la mijloacele bugetare pentru achiziția unor volume în condiţii de urgență.

„Cât? Din ce surse? Cine va achiziționa? Cine va forma prețul general pentru toate aceste volume? Pot fi achiziționate 200 milioane de metri cubi la un preţ mai mic, dar se va constata că prețul spot se va prăbuși, în timp ce noi vom consuma aceste 200 milioane de metri cubi și vom pierde. Care este tactica? În fiecare zi vom procura, pentru că prețul spot este cotat zilnic? Care sunt posibilitățile tehnice ale pompării și ale transferului de la un furnizor la altul? Care sunt condiţiile transportatorului? Tranzitul prin Ucraina, de exemplu, prin sistemul de transportare de stat al Ucrainei, va fi la fel de costisitor ca și cel anunţat pentru „Gazprom” și pentru toți? Ați negociat vreun dolar în minus? Unde veți putea verifica volumul, perioada de livrare pentru a evita diferite șmecherii? „, a mai întrebat deputatul.

Totodată, Oleg Reidman și-a exprimat opinia că inacțiunea în raport cu obligațiile funcționale ale demnitarilor ar trebui, în acest caz, să fie subiect de investigație din partea procuraturii.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă