PSRM

09 martie 2022

Deputat BCS: Punem problema privind oportunitatea existenței ANRE

Petru Burduja, deputat al Parlamentului din partea Blocului Comuniștilor şi Socialiștilor, a prezentat în cadrul unui briefing o inițiativă care prevede „îngheţarea” imediată a tuturor concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante într-un şir de agenţii naţionale şi instituţii publice.

Potrivit afirmațiilor parlamentarului, salariile oferite în aceste funcții sunt astronomice pentru Republica Moldova. De exemplu, la Comisia Naţională pentru Valori Mobiliare – până la 120 mii de lei lunar pentru conducerea de vârf a instituției, la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică – 70-80 mii de lei.

Deputatul Burduja a menționat faptul că în prezent, Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe desfășoară un concurs pentru ocuparea postului vacant al unuia dintre cei cinci directori ANRE, cu salariul indicat. Cheltuielile totale pentru întreținerea aparatului administrativ al ANRE ajung la 65 milioane de lei anual, plus alte 7 milioane pentru chiria şi exploatarea unui imobil privat, deși există posibilitatea de a ocupa spaţii în clădirile guvernamentale.

Parlamentarul consideră că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică nu îndeplinește funcții vitale pentru stat și împuternicirile acesteia pot fi transmise Ministerului Economiei sau Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, astfel economisind surse bugetare substanțiale.

În legătură cu aceasta, Petru Burduja propune să fie dezbătută problema privind oportunitatea lichidării Agenţiei, precum şi să fie plafonate salariile în instituțiile publice – până la 20 mii de lei, ceea ce ar corespunde mărimii a două salarii medii pe economie. Deputatul mizează pe abordarea raţională şi susţinerea acestei iniţiative de către majoritatea parlamentară.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă