PSRM

01 mai 2020

Departamentul de Informații și Presă al Ministerului rus de Externe a venit cu un comentariu la reacțiile ce vizează acordul de creditare din partea Federației Ruse

01 mai 2020 – Departamentul de Informații și Presă al Ministerului rus de Externe a venit cu un comentariu la reacțiile ce vizează acordul de creditare din partea Federației Ruse. Prezentăm integral textul declarației:

Reacția anumitor cercuri politice din Chișinău privind acordul de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 de milioane de euro, este o nedumerire. Despre acest împrumut se încă de la sfîrșitul anului 2019. După aprobările necesare, acordul a fost semnat și apoi ratificat de Parlamentul Republicii Moldova. Cu toate acestea, acum soarta sa este decisă de Curtea Constituțională, care a suspendat intrarea în vigoare a documentului.

Suntem surprinși de faptul că unii politicieni moldoveni au văzut un fundal politic în dorința sinceră a Rusiei de a ajuta oamenii din Republica Moldova în perioada dificilă de combatere a pandemiei coronavirusului și de a depăși dificultățile socio-economice. Ei numesc acordul netransparent.

Am dori să reamintim că negocierile cu privire la împrumutul rusesc au început la cererea conducerii Moldovei. Aceasta a fost cauzată, printre altele, de înghețarea împrumuturilor internaționale și europene.

Acordarea acestui împrumut nu presupune nici o condiție din partea Federației Ruse. Dimpotrivă, acorduri similare au fost semnate cu Uniunea Europeană. De exemplu, memorandumul din 23 noiembrie 2017 privind alocarea a 100 de milioane de euro conținea obligații specifice Moldovei de a promova reformele și de a integra normele UE în legislația națională.

Ajutorul Rusiei pentru Moldova este deschis și sincer. Din partea noastră, toate procedurile interne pentru intrarea în vigoare a contractului de împrumut au fost finalizate. Sperăm că fondurile primite din partea Federației Ruse vor ajuta la soluționarea problemelor cu care Moldova se confruntă în prezent, inclusiv la depășirea consecințelor pandemiei coronavirusului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă