PSRM

01 martie 2016

Consilierii socialişti organizează audieri publice la tema „Separarea competenţelor primăriei şi consiliului municipal” şi insistă pe demiterea responsabililor pentru tragedia de „La Soacra”

Astăzi, liderul fracţiunii socialiştilor în CMC, Ion Ceban, împreună cu consilerii socialişti Gaik Vartanean, Filipov Vadim şi Alexandr Comarov au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au anunţat că astăzi la ora 18:00 în incinta Primăriei vor avea loc audieri publice la tema „Separarea competenţelor primăriei şi consiliului municipal”.

În cadrul audierilor se preconizează dezbateri privind modalităţile de aplicare a legii nr. 436 din 28 decembrie, 2006 „Privind administraţia publică locală”, precum şi a prevederilor legii nr. 431 din 19 aprilie, 1995, în contextul angajării/eliberării din funcţie a şefilor de întreprinderi, direcţii, subdiviziuni municipale, subordonate Consiliului Municipal Chişinău şi primarului municipiului Chişinău.

În context Ion Ceban a menţionat că deşi CMC l-a demis pe Oleg Poiată, pretorul sectorului Centru şi pe Igor Gamreţchi, şeful direcţiei transport al Primăriei Chişinău, aceştia continuă să activeze, fiind protejaţi insistent de Primarul Chirtoacă.  „Avem nevoie de concursuri publice pe criterii de performanţă. Avem nevoie de profesionişti la cîrma capitalei şi nu persoane apropiate primarului, colegi de clasă ai acestuia sau „oameni buni” din Partidul Liberal”, a precizat Ion Ceban.

20160301-021În această ordine de idei consilierii socialişti au cerut şi au insistat pe demisia responsabililor tregediei de la „La Soacra”. Liderul fracţiunii PSRM în CMC, Ion Ceban l-a acuzat pe primar că nu are pic de demnitate şi respect faţă de rudele persoanelor decedate în acest caz. Mai mult, potrivit lui Ceban, Chirtoacă a minţit atunci cînd a spus că, Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului patru din Bucureşti  unde a avut loc tragedia  de la „Colectiv” şi-a dat demisia după ce au fost făcute publice rezultatele anchetei. Socialiştii au arătat secvenţe video în care primarul romîn a făcut declaraţiile de demisie care au combătut afirmaţiile lui Chirtoacă. „Dacă aveai un pic de demnitate erai obligat să-i trimiţi în demisie pe cei care sînt responsabili de tragedie, măcar de ochii lumii, dar nu să-i protejeze şi să-i exchivezi de răspundere”, a subliniat Ceban.

20160301-029În altă ordine de idei, Ion Ceban a relatat despre furturile de milioane de lei din banii municipali şi fondurile europene care au loc la Primărie. El a menţionat că doar din vînzarea ilicită a terenurilor funciare ale municipiului Chişinău, experţii independenţi şi cei de la Centrul analitic independent „Expert-Grup” au estimat pierderi de peste 1 miliard de lei din bugetul municipal numai în ultimii doi ani. De asemenea, potrivit socialistului, construcţia străzilor Aleco Ruso, reabilitarea bd. Ştefan cel Mare, Alexandri, Negruţi a fost făcută şi este făcută cu mari abateri de la contract, fiind atrase firme care s-au compromis. „Aşteptăm raportul direcţiei juridice privind cedarea/vînzarea unor loturi de teren – proprietate a  mun. Chişinău, prin diferite scheme, inclusiv utilizarea executorilor judecătoreşti. Este vorba despre sume extrem de mari.  Conform unor constatări ale CNA, doar în ultimii 2 ani de zile, se vehiculează cirfa de peste 280 de milioane de lei”, a subliniat Ceban.

Consilierii socialişti au mai spus că fracţiunea socialiştilor din CMC insistă pe transparenţă şi discuţii publice în activitatea CMC şi a Primăriei Chişinău, semnînd în acest sens o petiţie din partea Societăţii Civile prin care se doreşte claritate în procesul de renovare a bd. Ştefan cel Mare, Tighina, 31 August, şi altor străzi. Este vorba despre plasarea în spaţiul public a documenteleor şi proiectelor de reabilitare a acestor străzi şi organizarea discuţiilor publice la aceste subiecte.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă