PSRM

23 februarie 2018

PSRM: Rezultatul activității Ministerului Economiei este egal cu zero – țara nu se dezvoltă!

Astăzi, la data de 23 februarie, parlamentul Republicii Moldova a examinat inițiativa fracțiunii Partidului Socialiștilor de a înainta moțiunea simplă de cenzură, Ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, după ce acesta și-a prezentat raportul.

După audieri, deputații fracțiunii au ajuns la concluzia că rezultatul activității Ministerului Economiei este egal cu zero și țara nu se dezvoltă!

Din partea fracțiunii PSRM, în cadrul ședinței, a vorbit deputatul Vladimir Golovatiuc. Iată textul complet al discursului său:

Dragi colegi,

Conform rezultatelor anului 2017, practic pentru toate ramurile economiei şi pentru economie la general, statistica oficială arată o creştere. DAR, SITUAŢIA NU ESTE CHIAR ATÎT DE ÎMBUCURĂTOARE.

1. Economiştii competenţi înţeleg – există magia cifrelor. Cifra în sine poartă puţină informaţie. Trebuie să ştii a vedea pădurea după copaci. Ce stă în spatele acestei cifre?! Ce dă ea economiei, bugetului, populaţiei?!

Să luăm, de exemplu, creşterea exporturilor spre UE, despre care vă tot place să vorbiţi.

Da, în anul 2017, exporturile spre Uniunea Europeană s-au majorat cu 20 la sută, dar ce semnifică această creştere?

Peste o jumătate din volumul creşterii o alcătuiesc mărfurile produse din materie primă a clientului şi ¼ o alcătuiesc grîul şi seminţele de floarea soarelui. Aici sînt antrenate DOAR mai puţin de 7% din economie şi mai puţin de 10% din numărul angajaţilor!!!

Obţinem că creşterea exporturilor spre UE oferă puţine avantaje economiei şi populaţiei! Şi bugetul are puţine avantaje din aceasta, mai ales din exporturile de produse din materii prime ale clienţilor!

Şi dumneavoastră tot ţineţi una şi bună: creştere, majorare, sporire…

Nu este o invenţie a noastră, sînt datele domniilor voastre! Nici o insinuare.

Comparaţi, de exemplu, datele privind comerţul extern ale Biroului Naţional de Statistică şi Balanţa Plăţilor a Băncii Naţionale şi veţi observa  că 90 la sută din întregul volum de REEXPORTĂRI merge spre Uniunea Europeană. Pentru unele ţări, reexporturile ating cifra de 60% din întregul volum al exporturilor spre aceste ţări! Şi dumneavoastră insistaţi pe creşterea vertiginoasă a exporturilor spre UE!

2. Are loc o creştere rapidă a prețurilor. Nivelul inflaţiei anuale, în ianuarie 2018, a constituit 6,5%, fiind de 2 ori mai mare decît acum un an. O creştere semnificativă, de 25% şi mai bine, au înregistrat preţurile la unele produse şi servicii de importanţă socială.

3. Rămîne a fi extrem de înalt din aspect economic şi nejustificat din aspect social nivelul de tarife la serviciile comunal-locative. Totodată, întreaga responsabilitate pentru situaţia din sectorul energetic revine Ministerului Economiei.

Politica Ministerului Economiei în raport cu sectorul energetic nu este orientată spre reducerea costurilor de producere a energiei electrice, căldurii etc. De exemplu, cunoscutul acord cu Union Fenosa.

Operatorii nu sînt interesaţi de modernizarea procesului de producere, pentru că toate cheltuielile lor vor fi compensate de populaţie prin tarifele înalte. Aceasta este metodologia de calculare a tarifelor!

Totodată, veniturile reale sînt în scădere. Plus la aceasta, pentru prima dată după anul 2014 volumul de valută cumpărată de populaţie a crescut cu 20%, iar vînzările de valută – doar cu 12%.

Veniturile cetăţenilor scad, se reduce schimbul comercial! Lumea se aşteaptă de o agravare a situaţiei!

Şi dumneavoastră vorbiţi despre creşterea consumului?!

Aici avem de-a face deja nu cu magie, ci şi cu trişare! Veniturile scad, cheltuielile scad, schimbul comercial se reduce, iar consumul creşte? Poate creşte consumul de aer, pentru că lumea respiră mai des din cauza nervilor!

Vorbiţi despre creşterea salariului mediu, dar acesta îl primesc mai puţin de o jumătate din cei antrenaţi în economia naţională!

4. Susţineţi că economia a crescut cu 4%, totuşi ce stă în spatele acestei creşteri? Tăceţi, nu spuneţi că această creştere în volum de 80 la sută este condiţionată de servicii şi impozite, iar aportul principalelor industrii ale economiei este de doar 20%, cu toate că în alţi ani era în medie de 40%.

Făcînd un bilanţ, voi menţiona: ECONOMIA CONTINUĂ SĂ SE BAZEZE PE CONSUM, care este alimentat din surse externe – din banii migranţilor muncitori şi creditele şi granturile din străinătate.

Atunci cînd, în anul 2015, Occidentul a suspendat finanţarea, v-aţi confruntat cu probleme serioase – scăderea în economie şi în comerţul extern, în investiţii şi în transport, o neexecutare cu mai bine de 10 procente ale bugetului, intensificarea inflaţiei, reducerea veniturilor populaţiei şi a consumului!

Aici găsim confirmarea că FĂRĂ ASISTENŢĂ DIN EXTERIOR, ÎNTREGUL VOSTRU SISTEM SE VA RUINA, iar odată cu el va suferi şi ţara sub conducerea dvs.!

dar, Occidentul vă susţine şi vă va susţine! Şi o va face nu pentru că au început reforme, ci pentru că ştiţi cum să-l şantajaţi: chipurile, fără asistenţa dvs. la putere vor ajunge forţe pro-ruseşti.

Această asistenţă vă ajută să vă menţineţi pe linia de plutire. Însă ea nu ajută nicicum ţara! Nu-i ajută pe oameni! Ea nu ajută mediului de afaceri!

Probabil, vă miraţi: cam ce o vrea să spună? Şi ce are de-a face cu asta Ministerul Economiei?! Principala problemă a economiei noastre este modelul funcţionării sale, care s-a format în anii 90, fiind un model bazat pe consum.

În perioada 2005-2008, Guvernul rezolva destul de eficient problema privind înlocuirea acestui model printr-un model bazat pe investiţii şi exporturi. Se înregistra o creştere mai mare ca acum şi a exporturilor, şi a investiţiilor – atît interne, cît şi externe. Exporturile şi investiţiile interne creşteau, anual, cu 15 la sută iar investiţiile străine directe (ISD) – cu 40%! Şi, principalul, datoria externă se reducea!

Acum, aveţi o singură sursă, mai bine zis, două – migranţii muncitori şi creşterea datoriei! Sub conducerea Guvernului Filip, datoria publică externă a crescut cu $260 mln. Creşte ea şi acum!

În anul 2016 şi în 9 luni ale anului 2017 aţi primit credite şi granturi de aproximativ $600 mln., iar migranţii muncitori au trimis în Patrie circa $2 mlrd. 700 mln. În acelaşi timp, investiţiile străine directe în capital nu au depăşit suma de $70 mln., anterior fiind de $160 mln., iar şi mai demult – $200 mln.

Domnule ministru, cum se poate dezvolta economia?!

Sînteţi la curent cu faptul că noi avem o rată negativă a economiilor?! Noi producem 100 unităţi de venit, iar mîncăm 106, acestea fiind date ale Băncii Mondiale!!! În China se înregistrează 47%, în FR şi Kazahstan – 30%, în Turcia – 25%, în România – 24%, acolo există support pentru dezvoltare, şi noi avem minus 6%!

În ţară nu există surse interne pentru modernizarea economiei?! Şi dvs., domnule Gaburici, reflectaţi despre IT! Noi nu sîntem împotriva IT, nu ne opunem creşterii exporturilor de vinuri (tocmai cu 100 de sticle) şi a fructelor şi legumelor ( cu două TIR-uri) spre Coasta de Fildeş, totuşi trebuie să fim realişti şi pragmatici, să judecăm sistematizat şi strategic!

Întreprinderile se închid, economia internă se comprimă, iar dvs., cu insistenţă care merită o aplicare mai bună, vorbiţi despre creştere şi performanţe!

Nu doriţi să înţelegeţi că fără o modificare fundamentală a abordărilor în managementul economiei situaţia doar se va agrava!

Moldova ca țară producătoare va rămîne în istorie! Viitorul nostru, spre care ne duceţi cu atîta zel, reprezintă o economie de tranzitare, de servicii! Acestea ne sînt perspectivele!

Situaţia din economie poate fi caracterizată printr-un singur cuvînt – „stagnare”: o creştere nesemnificativă şi nestabilă în condiţiile lipsei oricărei dezvoltări. O creștere fără dezvoltare!

Pentru a obţine o schimbare principială a situaţiei, trebuie să asigurăm modernizarea industriei, a agriculturii, prin dezvoltarea economiei săteşti să lichidăm disproporţiile teritoriale.

Apropo, la Chişinău îşi au sediul 2/3 din întreprinderile noi înregistrate şi doar ¼ din cele lichidate, iar ¾ din cele lichidate se află în afara Chişinăului. Astfel, disproporţia dintre Chişinău şi restul Moldovei se va intensifica!

Trebuie să asigurăm o creştere economică stabilă şi amplă! Toate acestea impun elaborarea şi realizarea unei politici economice principial noi, a unei politici orientate spre stimularea afacerilor şi cu o susţinere reală pentru mediul de afaceri.

ACEASTA AR FI MISIUNEA MINISTERULUI ECONOMIEI. Ministerul Economiei este statul major al reformelor de progres. La acest compartiment, rezultatul Dvs. este egal cu zero – ţara nu se dezvoltă!

Şi crearea condiţiilor pentru dezvoltare, contribuţia la această dezvoltare este sarcina primordială a Ministerului Economiei.

După numirea domnului Gaburici în postul de ministru al Economiei, noi nu am văzut o conştientizare a complexităţii sarcinilor, la fel cum nu am văzut idei noi şi abordări noi faţă de elaborarea politicii economice. Probabil, dvs. nu aveţi nevoie de ele, dar ţara are nevoie!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă