PSRM

26 februarie 2022

DECLARAȚIE

ПСРМ

PSRM condamnă modul în care actualul regim din Republica Moldova înțelege caracterul statutului neutru al țării noastre în raport cu situația din Ucraina, precum și atitudinea vădit părtinitoare în raport cu instituțiile media din țara noastră. Începând de aseară, 25 februarie, vedem cum actuala conducere de la Chișinău a uitat despre mesajul referitor la neutralitate și a început deschis lupta față de o anumită parte a mass media, totodată, închide ochii la modul în care alte instituții de presă de la Chișinău promovează deschis lichidarea statului Republica Moldova prin unirea cu România.

În acest context, PSRM declară decizia regimului de la guvernare, de a sista activitatea redacției “Sputnik Moldova” și blocarea accesului la mai multe pagini web de știri, precum și intenția declarată de a închide mai multe posturi de televiziune de la Chișinău, drept încălcare a normelor Constituției și a statutului de țară neutră.

Regretăm faptul că cei de la guvernare înțeleg eronat ce înseamnă consens național și mesaje de solidaritate, la care ne-au îndemnat acum câteva zile. Noi am fost deplin deschiși spre stabilirea acestui consens național, dar acum se atestă o schimbare bruscă de atitudine, ceea ce ne duce la gândul că regimul de la guvernare a primit noi directive din străinătate și au renunțat la ideea unității sociale. Unul din punctele cheie ale înțelegerii deputaților PSRM cu președintele Maia Sandu și cu reprezentanții partidului aflat la guvernare, pentru stabilirea consensului național, a fost renunțarea la mesajele geopolitice, înțelegere pe care a încălcat-o unilateral regimul de la guvernare.

În timp ce opoziția, administrația publică locală și întreaga societate s-au mobilizat pentru a opri panica și frica, pentru a organiza măsuri umanitare, constatăm faptul că propagandiștii de la postul public de televiziune “Moldova 1”, precum și mai multe canale TV private, afiliate regimului de la guvernare, promovează un discurs de ură și dezbinare, efectele cărora pot fi exclusiv negative.

Subliniem că mesaje geopolitice, care promovează ura, inclusiv națională, chemările insistente la unirea Republicii Moldova la alt stat – nu sunt primite normal de societate și o dezbină într-un moment foarte important, când trebuie să fim cu toții uniți.

Cerem conducerii statului, dar și tuturor instituțiilor media, să dea dovadă de maximă responsabilitate, echilibru și multă înțelepciune, pentru a păstra calmul și pacea interetnică în Republica Moldova. Orice decizie luată la emoții sau în baza indicațiilor de peste hotarele țării poate provoca daune imense țării noastre și poporului pașnic, care așteaptă îmbunătățirea calității vieții și nu dezbinare.

Doar prin acțiuni echilibrate și chibzuite, în interesul cetățenilor Republicii Moldova, poate fi păstrat consensul național stabilit acum câteva zile.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă