PSRM

07 iulie 2015

Declarația PSRM vizavi de acţiunea din 5 iulie, din Piaţa Marii Adunări Naţionale

La 5 iulie, în PMAN din Chişinău, adepţii ideii de anulare a statalităţii moldoveneşti şi-au organizat acţiunea, supranumită „Marea Adunare Naţională”, la care au adoptat o rezoluţie în care se afirmă că „Proiectul Moldova-1991 a eşuat”. Unioniştii au demonstrat din nou scopul adevărat al acţiunilor sale – lichidarea Republicii Moldova.

Unul din organizatorii acţiunii a fost platforma naţional-revanşistă „Acţiunea-2012”, creată în anul 2011 cu sprijinul guvernului României. La miting au fost folosite activ drapele şi simboluri ale statului vecin. Astfel, este evidentă imixtiunea României vecine în afacerile interne ale Moldovei.

Autorităţile moldoveneşti nu au avut nici o reacţie la faptul că în centrul capitalei un grup de cetăţeni ai ţării vecine, inclusiv oficiali şi reprezentanţi ai organizaţiilor extremiste de dreapta, naţionaliste şi neo-naziste au cerut lichidarea Republicii Moldova.

MAI şi SIS, ştiind despre provocările iminente, nu au întreprins nici o acţiune pentru a le preveni. Ambasadorul României nu a fost chemat pentru a da explicaţii, nu a fost înaintată măcar o notă de protest.

Ideologia unionistă este sprijinită tacit de către partidele de guvernămînt şi sateliţii acestora. Despre acţiunea planificată s-a relatat la postul de televiziune public „Moldova-1” şi la toate posturile TV particulare, controlate de oligarhi şi partidele de guvernămînt. Declaraţii unioniste putem auzi şi din partea preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca. Declaraţii cu caracter unionist sunt postate pe pagina oficială a Academiei de Ştiinţe. Propaganda „unirii” are loc în mod nedisimulat în şcolile şi universităţile din Moldova.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova constată că clasa politică din România se pronunţă deschis pentru lichidarea Moldovei în calitate de stat independent şi suveran. Acest lucru este confirmat de multiplele programe de stat, care prevăd promovarea unionismului pe teritoriul Moldovei.

Recent, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat din nou despre ireversibilitatea aderării Moldovei la România.

Totodată, acţiunile unioniştilor sunt deschis sprijinite şi finanţate de actuala conducere oligarhică a ţării, care pregăteşte lichidarea Moldovei.  În prezent, pentru cei de la guvernare există doar două căi – sau puşcăria, sau unirea cu România. În speranţa de a evita pedeapsa pentru delapidările de miliarde şi alte crime împotriva propriului popor, comise în ultimii şase ani de zile, ei şi-au ales cea de-a doua variantă.

În ultimii cîţiva ani, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova duce o luptă consecventă şi activă pentru valorile statalităţii moldoveneşti, pentru istoria şi cultura ţării. În anul 2011 a fost lansată campania naţională „Iubesc Moldova”, care include activităţi de informare, conştientizare şi educare, orientate spre promovarea identităţii moldoveneşti şi apărarea Statalităţii Moldoveneşti. În cadrul acestei campanii a fost editată cartea în două limbi a lui Vasile Stati „Istoria Moldovei”, care este distribuită în toate şcolile şi bibliotecile ţării. A fost organizată conferinţa jubiliară, dedicată aniversării a 655 de ani ai Statalităţii Moldoveneşti.

În Parlament, socialiştii au înregistrat, acum cîţiva ani, un proiect de lege care prevede scoaterea în afara legii a tuturor organizaţiilor şi partidelor politice, care se pronunţă pentru lichidarea statalităţii Republicii Moldova.

Noi vom continua să insistăm asupra includerii cît mai urgente a chestiunii respective în ordinea de zi a şedinţelor Parlamentului RM.

În mai, anul curent, PSRM a anunţat lansarea Campaniei Naţionale „Moldova fără oligarhi şi unionişti”, în cadrul căreia, pe tot teritoriul ţării, vor fi adunate semnături pentru interzicerea ideologiei unioniste şi a partidelor şi mişcărilor promotoare ale acesteia.

Ţinînd cont de situaţia creată, precum şi de cele expuse mai sus, Partidul Socialiştilor vine cu următoarele revendicări:

  1. Demisia ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ministrului Afacerilor Interne şi a conducătorului SIS;
  2. Demisia preşedintelui Academiei de Ştiinţe a RM, Gheorghe Duca, depolitizarea şi dezideologizarea Academiei de Ştiinţe şi a subdiviziunilor acesteia;
  3. Atragerea la răspundere administrativă şi, în caz de necesitate, eliberarea din funcţie, a tuturor funcţionarilor publici, care fac declaraţii în sprijinul lichidării Statului Moldovenesc;
  4. Schimbarea conducerii postului de televiziune public „Moldova-1”, finanţat din bugetul de stat şi transformat într-o portavoce a propagandei unioniste în Moldova;
  5. A cere explicaţii oficiale Ambasadei României cu privire la acţiunea din 5 iulie;
  6. Interzicerea imediată a activităţii „Blocului unirii naţionale” şi a tuturor organizaţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, ce fac parte din acesta.

 Partidul Socialiştilor cheamă toate forţele social-politice, partidele şi organizaţiile patriotice, care se pronunţă pentru păstrarea independenţei Republicii Moldova, la unire într-un front naţional „Pentru Moldova” pentru consolidarea eforturilor şi resurselor întru apărarea şi promovarea statalităţii moldoveneşti.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă