PSRM

03 decembrie 2014

Declarația PSRM în susținerea persoanelor cu dizabilități cu prilejul Zilei Internaționale a persoanelor cu handicap

Astăzi, 3 decembrie, întreaga comunitate mondială marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, stabilită de Adunarea Generală a ONU în 1992. Toate țările civilizate tind să asigure ca toate persoanele cu handicap să se simtă membri deplini ai societății.
Pe teritoriul Republicii Moldova există mai mult de 184 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care 14 mii – copii cu vârsta sub 18 ani. În ultimii 5 ani, numărul acestora a crescut cu aproape 4%. În medie, pentru 10.000 de locuitori, revin mai mult de 500 de persoane cu handicap și 200 de copii pentru 10 de mii de copii cu vârsta sub 18 ani.
Din păcate, Guvernul Republicii Moldova se preface că acești oameni nu există. Mărimea medie compensațiilor pentru persoanele cu handicap este de aproximativ 600 de lei, din care nu este posibil să-ți duci existența. Unii oameni cu dizabilități beneficiază de compensații în sumă de 100 lei. Guvernul mărește aceste ajutoare doar cu cîțiva bănuți care arată ca o bătaie de joc deschisă față de aceste persoane.
Partidul Socialiștilor din R.Moldova, care a primit încrederea a mai mult de 326 de mii de cetățeni ai țării, intenționează să arate grija excepțională față de persoanele cu handicap. Chiar de astăzi, mai mult de 20 de proiecte de lege depuse de deputații socialiști menite să ajute persoanele cu dizabilități sunt în așteptarea examinării în parlament.
Programul electoral al Partidului Socialiștilor prevede o indexare anuală a pensiilor și compensațiilor sociale cu 20%, aprovizionarea gratuită a persoanelor cu handicap cu medicamente necesare și a servicii de stomatologie, creșterea compensațiilor pentru copii invalizi de cel puțin 5 ori, și multe alte măsuri pe care fracțiunea PSRM intenționează să le solicite în primele zile ale noului Parlament.
Partidul Socialiștilor dorește tuturor oamenilor cu dizabilități, sănătate, tărie de spirit și optimism în viață. Noi suntem cu voi, și ne vom lupta pentru drepturile fiecăruia dintre voi!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă