PSRM

01 aprilie 2022

Declarația PSRM: Deciziile iresponsabile ale autorităților incompetente au adus țara în situație de criză

Astăzi, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. În cadrul întrevederii au fost abordate mai multe probleme actuale ce țin de politica internă a țării, activitatea organizațiilor teritoriale de partid, situația social-economică din Republica Moldova în contextul crizei care se agravează, sprijinul acordat refugiaților ucraineni, precum și situația din regiune.

În urma ședinței Consiliului Republican, a fost adoptată o Declarație în care, printre altele, se menționează că Republica Moldova se confruntă cu o nouă criză social-economică, amplificată de acțiunile militare din Ucraina și de fluxul masiv al refugiaților în țara noastră. Socialiștii consideră că o mare parte din răspundere pentru această criză revine guvernului incompetent care a adoptat un șir de decizii iresponsabile.

Totodată, în pofida situației dificile din Moldova Partidul Socialiștilor consideră prioritare următoarele obiective – dezvoltarea economică durabilă a țării, edificarea unui stat social, eradicarea sărăciei, soluționarea problemelor stringente ale cetățenilor țării.

În această ordine de idei Consiliul Republican al PSRM a stabilit:

1. PSRM este principala forță de opoziție din țară, singura alternativă adecvată actualei guvernări.

2. Apărând dreptul fiecărui cetățean la un trai decent, veniturile și locurile de muncă, standardele înalte în domeniul educației, medicinei, asistenței sociale, PSRM insistă asupra adoptării în Parlament a următoarelor inițiative:
• revenirea la indexarea pensiilor de două ori pe an,
• înghețarea prețurilor la produsele alimentare de bază,

• achitarea unei îndemnizații unice de 1 mie de lei pensionarilor cu un venit mai mic de 4 mii de lei,
• majorarea salariilor pentru lucrătorii și asistenții sociali, personalul medical, pedagogi,
• reducerea cotei TVA aplicată gazelor naturale, de la 8% până la 4%,
• reducerea accizelor și anularea TVA la carburanți,
• sprijinirea financiară a agricultorilor pentru achiziționarea de motorină, semințe și îngrășăminte,
• returnarea accizelor la motorină pentru agricultori,
• susținerea crescătorilor de animale autohtoni,
• achiziții publice cu prioritate pentru produsele autohtone,
• optimizarea structurilor administrației publice până la eliminarea anumitor instituții publice, cum ar fi Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

De asemenea, PSRM consideră necesară adoptarea legii cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, care ar legifera mecanismele și garanțiile de respectare a neutralității țării.

Membrii PSRM s-au expus împotriva atragerii Republicii Moldova în conflictul militar de pe teritoriul Ucrainei și s-au exprimat categoric împotriva aderării la sancțiuni.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă