PSRM

24 februarie 2022

Declarația PSRM

ПСРМ

Dragi prieteni, stimați cetățeni!

De rând cu întreg poporul Republicii Moldova suntem îngrijorați de evoluțiile de pe teritoriul Ucrainei.

În mod regretabil, în ciuda eforturilor diplomatice de a reduce tensiunile în regiune, situația a degenerat.

Îndemnăm părțile implicate la calm și dialog pașnic. Soluțiile, oricât de dificile ar fi, trebuie identificate la masa de dialog.

În aceste momente dificile, PSRM vine cu un apel la calm atât pentru cetățenii țării cât și pentru reprezentanții regimului de guvernare.

Solicităm autorităților să se abțină de la orice acțiuni sau declarații ostile, care ar veni în detrimentul securității și intereselor naționale ale Republicii Moldova. Afirmațiile tari și poziționările geopolitice războinice pot dăuna astăzi mai mult decât un foc de armă.

Acum este prioritară protejarea cetățenilor moldoveni aflați pe teritoriul ucrainean și asigurarea drepturilor și intereselor membrilor comunității de moldoveni din Ucraina. Guvernul trebuie să asigure un contact permanent cu oamenii noștri prinși în această situație critică și să le ofere asistența necesară.

Totodată preocuparea principală a Guvernului trebuie să fie astăzi îndreptată spre cetățenii din țară și spre mediul de afaceri. Atât oamenii cât și întreprinderile din țară, trebuie să aibă, în continuare, acces neîntrerupt la resursele energetice, la produse alimentare, servicii medicale și la toate cele necesare.

Autoritățile statului trebuie să folosească toate mijloacele și instrumentele statului pentru a evita o criză umanitară de proporții în urma valului de refugiați care va crește în următoarele zile. Este imperios necesar să fie asigurată asistența umanitară tuturor celor care vor avea nevoie.

Vrem să-i asigurăm pe reprezentanții guvernării că pot conta pe sprijinul și experiența noastră în aceste momente dificile. Chiar dacă suntem parte a opoziției, suntem gata să punem la dispoziție toate capacitățile și expertiza noastră, pentru a trece cu bine peste această situație critică.

Totodată îndemnăm poporul Republicii Moldova să nu intre în panică și să rămână calm. Nu avem motive de neliniște atât timp cât țara noastră va respecta statutul său de neutralitate, prevăzut în Constituție.

Suntem un popor pașnic și nu ne dorim decât pace în casele noastre. Același lucru așteptăm să se întâmple cât mai curând și în Ucraina.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă