PSRM

18 noiembrie 2016

Declaraţia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova referitor la continuarea represiunilor politice din partea regimului de la guvernare

Partidul Socialiştilor constată că împotriva reprezentanţilor opoziţiei continuă să fie intentate dosare penale. De data aceasta, în vizorul maşinii de represalii a regimului de la guvernare a ajuns unul din activiştii partidului de opoziţie „Partidul Nostru”.

Partidul Socialiştilor condamnă categoric orice acţiuni de încălcare a dreptului cetăţenilor la libera exprimare şi gîndire, precum şi a dreptului de apărare şi exprimare a propriilor viziuni politice. Constatăm că o astfel de presiune, materializată în dosare penale, arestări, percheziţii şi interogatorii, este tot mai des folosită de aşa-zisa guvernare “pro-europeană”. Politicienii, activiştii, persoanele publice şi cetăţenii de rînd, indezirabili pentru critica dură adusă regimului, devin victime ale acestor persecuţii.

Partidul Socialiştilor îşi exprimă ferma convingere că persecutarea oamenilor pentru poziţia lor politică este absolut inacceptabilă în orice societate civilizată, edificată pe principiile statului de drept. Din păcate, în Moldova, în ultimii şapte ani, a apărut fenomenul „deţinuţilor politici”, fapt condamnat de socialişti în repetate rînduri atît la nivel republican, cît şi la cel internaţional. Fenomenul ruşinos al „deţinuţilor politici” trebuie să fie exclus complet din viaţa politică a Republicii Moldova, indiferent de apartenenţa sau poziţia politică a victimelor regimului.

Partidul Socialiştilor va continua să utilizeze toate împuternicirile şi pîrghiile de care dispune pentru ca niciun cetăţean al Republicii Moldova să nu ajungă după gratii pentru convingerile sale politice sau pentru declaraţiile pe care le face, dacă acestea din urmă nu contravin şi nu sfidează Constituţia şi legislaţia în vigoare.

Partidul Socialiştilor îndeamnă toate organizaţiile de apărare a drepturilor omului să se implice în monitorizarea reţinerii activistului „PN”, precum şi a tuturor dosarelor cu context politic.

Partidul Socialiştilor reiterează că o soluţie eficientă în lupta cu fenomenul „deţinuţilor politici”, în Republica Moldova, la etapa actuală, poate fi obţinută doar după desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate. Doar o nouă majoritate parlamentară şi un nou Guvern va putea revizui modalitatea de abordare a chestiunilor ce ţin de respectarea drepturilor şi libertăţilor de liberă exprimare, precum şi va putea repara deciziile grave şi criminale ale alianţelor „pro-europene” cu privire la mai mulţi deţinuţi politici din ultimii ani.

Tradiţional, Partidul Socialiştilor este dispus, în caz de necesitate, să implice tot potenţialul său juridic şi pîrghiile existente pentru acordarea sprijinului oricărei forţe politice şi activişti politici de opoziţie.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă