PSRM

17 iunie 2022

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor condamnă comportamentul grosolan și nepoliticos al președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu

Suntem profund indignați de faptul că spicherul Parlamentului, tratează oamenii fără respect, fără tact și cu o aroganță veninoasă. Deși urmărim aceste simptome de mai mult timp, la ultima ședință a Parlamentului, domnul Igor Grosu a întrecut limita bunului simț, și-a permis comentarii nepotrivite și insulte grosolane în adresa deputaților din opoziție.

Considerăm că prin actele de umilire a deputaților, domnul Igor Grosu încalcă nu doar cutumele parlamentarismului democratic, dar aduce atingere și sentimentelor cetățenilor, care sprijină forțele de opoziție.

De o gravitate mult mai mare este și faptul, că tonul impardonabil și retorica agresivă în raport cu corpul de deputați, vine în contradicție cu Legea și Constituția.

În context, îi cerem imperios președintelui Parlamentului să studieze prevederile articolului 41 din Constituție, care obligă statul să aplice un tratament egal și echitabil tuturor partidelor.

Îl somăm pe președintele Parlamentului să respecte articolul 32 din Constituție în care se spune că  ”Libertatea exprimării nu poate prejudicia onoarea, demnitatea sau dreptul altei persoane la viziune proprie”. În același context indicăm, că libertatea de exprimare nu este un drept absolut și că există condiții și limite până la care poate fi exercitată.

Totodată cartea de căpătâi a spicherului trebuie să fie Regulamentul Parlamentului, care interzice pronunțare de insulte, amenințări sau calomnii atât de la tribuna Parlamentului, cât şi din sala de ședințe. Astfel, niciun deputat individual, și nici Președintele Parlamentului nu au drepturi absolute și sunt somați de a respecta regulile de organizare internă.

Îi amintim, cu această ocazie, domnului Igor Grosu, că în atribuțiile Președintelui Parlamentului intră sarcina de a veghea respectarea Regulamentului şi menținerea ordinii la ședințe. Președintele ședinței nu este în drept, să comenteze luările de cuvânt ale deputaților.

Considerăm totodată că retorica agresivă a președintelui Parlamentului este un atentat asupra libertății partidelor, or alin.1 și 2, ale art. 41 din Constituție arată că „(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide şi în alte organizații social-politice. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinței politice a cetățenilor. (2) Partidele şi alte organizații social-politice sunt egale în fața legii”. Astfel pluralismul politic este o condiţie indispensabilă a democraţiei și valoarea pe care o acordă Constituţia acestui principiu este excepţională.

În aceste circumstanțe, fracțiunea BCS așteaptă o reacție adecvată, la următoarea ședință a Legislativului, din partea spicherului Igor Grosu. Considerăm că prezentarea scuzelor publice ar fi un gest de demnitate, care ar proba că domnul Igor Grosu nu este o persoană cu semne de proaste maniere și cu lipsă de respect față de oameni.

Dacă nu vor urma schimbări de comportament, fracțiunea BCS va cere Justiției să dea aprecierea corespunzătoare comportamentului abuziv și ilegal al domnului Igor Grosu, în raport cu corpul de deputați.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă