PSRM

07 februarie 2024

Declarația Consiliului Republican al PSRM

Situația din interiorul și din jurul Republicii Moldova continuă să degradeze în ritm rapid. Întreaga responsabilitate pentru acest fapt o poartă președintele Maia Sandu și partidul PAS.

Guvernarea temporară încearcă până la finele mandatului său să stabilească un regim de conducere externă a țării. Prin încălcarea flagrantă a Constituției, ei conduc Moldova pe calea renunțării la suveranitate și neutralitate și atrag țara într-un conflict militar. Moldova este inundată de consilieri străini în domeniul politic și militar care dictează guvernării marionete agenda de acțiuni. Țara procură armament costisitor și se alătură sancțiunilor care contravin intereselor naționale ale Republicii Moldova.

În același timp, sfera socială este distrusă, tarifele cresc, spitalele se închid, nu sunt achitate salariile lucrătorilor de la Calea Ferată. Într-o situație precară se află fermierii moldoveni și producătorii naționali, care au rămas neputincioși în fața importatorilor, fiind lăsați fără protecție din partea statului. Activitatea Aeroportului Internațional Chișinău a fost pe punctul de a se stopa. Tot mai mulți cetățeni sunt în pragul sărăciei totale. Cea mai activă și aptă de muncă parte a populației continuă să părăsească țara într-un ritm rapid.

Ruperea accelerată a relațiilor cu Federația Rusă, partenerul nostru strategic de lungă durată, reduce la zero orice perspectivă de soluționare pașnică a conflictului transnistrean și afectează grav situația compatrioților noștri moldoveni care trăiesc în Rusia, una dintre cele mai mari diaspore moldovenești din străinătate. Sute de mii de cetățeni sunt privați de posibilitatea de a-și vizita rudele și de a le trimite ajutoare bănești.

Datorită lipsei unor rezultate palpabile pe durata celor trei ani de guvernare, regimul Sandu a adoptat o strategie de polarizare și dezbinare a cetățenilor, și de instaurare a unei dictaturi totalitare. Încercarea de a organiza un referendum constituțional pentru integrarea europeană este o încălcare directă a democrației și a pluralismului de opinii. Prin acțiunea dată, guvernarea încearcă să impună societății o ideologie general obligatorie (ceea ce este interzis de Constituția țării) și să-i reducă la tăcere pe cei ce gândesc altfel.

Consiliul Republican al PSRM constată că astăzi, obiectivul politic numărul unu este – „Republica Moldova fără Sandu și PAS”. Țara nu se va putea dezvolta dacă nu înlăturăm această tumoare canceroasă. Suntem gata să cooperăm cu toate partidele politice, mișcările obștești și cetățenii țării care împărtășesc acest obiectiv.

Lansăm inițiativa de a stabili o colaborare largă cu toate forțele politice pentru a conveni asupra unei strategii de acțiuni comune cu privire la așa-numitul „referendum Maia Sandu” și viitoarele alegeri prezidențiale din anul curent.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă