PSRM

28 iulie 2017

Declarația Consiliului Republican al PSRM Voinița poporului este legea supremă în țara noastră!

Consiliul Republican al PSRM condamnă categoric decizia anti-populară a Curții Constituționale, prin care se declară cu încălcări grave ale legislației țării și normelor legale internaționale, „neconstituțională“ inițiativa Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon privind organizarea referendumului consultativ la data de 24 septembrie a acestui an.

În orice stat democratic voința poporului este sacră. Cea mai simplă manifestare a voinței poporului este democrația directă  exprimată prin referendum republican. Decizia Curții Constituționale, prin care poporului i se refuză dreptul la exprimarea voinței, poartă în mod deschis un caracter anti-popular, anti-democratic și părtinitor.

Apare o situație paradoxală: Curtea Constituțională, componența căreia nu a fost aleasă de nimeni, ia decizii de caracter politic, care anulează deciziile autorităților alese de popor, în primul rând a Președintelui Republicii Moldova, pentru care au votat majoritatea cetățenilor  ce au participat la alegeri.

Situația devine mai absurdă atunci când deciziile motivate politic sunt luate de către judecători cu naționalitatea unei țări străine, și care au depus jurământul acestui stat. Prin acțiunile sale, judecătorii discreditează instituția Curții Constituționale și subminează încrederea cetățenilor în sistemul judiciar al țării.

Regimul, condus de Partidul Democrat, instrumentul căruia este Curtea Constituțională, s-a speriat de voința poporului, care a fost manifestată în mod repetat în timpul alegerilor și numeroaselor sondaje de opinie publică. Regimului i-a fost teamă că oamenii își vor exprima opinia cu privire la aspectele cele mai fundamentale, care trebuie să fie luate în considerare.

Acțiunile Partidului Democrat sunt îndreptate exclusiv împotriva poporului Republicii Moldova și președintelui țării, ca unicul reprezentant legitim al autorităților din țară. Afișând lașitate și lipsă de curaj, Partidul Democrat a suferit o înfrângere morală.

PSRM va lupta pentru revocarea mandatelor judecătorilor Curții Constituționale, care au depășit împuternicirile sale, precum și alegerea noilor membri ai Curții Constituționale, pe baza imparțialității și principiului unei singure cetățenii – Republica Moldova.

Consiliul Republican al PSRM își exprimă sprijinul deplin pentru Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în intenția sa de a organiza un consiliu cu poporul, și de a afla opinia oamenilor privind patru dintre cele mai importante aspecte, cum ar fi întoarcerea miliardului furat, reducerea numărului de deputați în Parlament, acordarea împuternicirilor suplimentare Președintelui țării și studierea în școli a disciplinei „Istoria Moldovei”.

Noi anunțăm, pe data de 24 septembrie, începutul unor acțiuni, inclusiv și proteste, în sprijinul inițiativelor Președintelui Republicii Moldova și împotriva activismului politic al Curții Constituționale.

Planul detaliat al acțiunilor de protest va fi stabilit în zilele următoare. Suntem convinși că voința poporului este legea supremă în țara noastră!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă