PSRM

01 decembrie 2021

Decizia de a transfera 1,3 mlrd lei către Moldovagaz este o schemă ilegală, a declarat Dodon

Este o schemă ilegală! Astfel liderul PSRM, Igor Dodon, a comentat decizia Guvernului Gavrilița de a scoate din bugetul de stat 1,3 miliarde de lei pentru a achita datoria la gaz. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Primul în Moldova, Dodon a spus că au fost încălcate toate procedurile.

„Întreprinderea de stat Energocom face o cesionare a datoriilor cu o întreprindere privată, doar Moldovagaz este o întreprindere privată. Nu a fost majorat capitalul statutar al Energocom. Dacă analizăm pe elemente separate sunt foarte multe întrebări. Este clar că Procuratura acum nu se va ocupa de acest caz, se tem de guvernare. Dar 1,3 mlrd lei din bugetul de stat să îi dai unei companii private, eu nu țin minte în istoria Republicii Moldova ca cineva să procedeze așa”, spune președintele PSRM.

Igor Dodon susține că cei 1,3 miliarde de lei vor fi achitați din buzunarele cetățenilor Republicii Moldova.

„Ei au luat datoria istorică a Termocom față de Moldovagaz și au acoperit o datorie curentă. Și când va veni întrebarea de datoria istoria de 700 mln dolari, iar acești 1,3 mlrd lei sunt în cei 700 mln de dolari, va apărea întrebarea, dar sursa care. Surse vor fi două – ori tariful la gaz sau din buget, ceea ce e din contul cetățenilor”, a explicat Igor Dodon.

Igor Dodon spune că refuzul Guvernului de a compensa scumpirea gazului în proporții de 100% ne va costa și mai mult

Refuzul Guvernului Gavrilița de a aloca 4 miliarde de lei pentru a compensa majorarea tarifului la gaz pentru toți consumatorii în proporții de 100% ne va costa și mai mult. Declarația a fost făcută de către liderul PSRM, Igor Dodon, la postul de televiziune Primul în Moldova.

„Era nevoie de 4 mlrd de lei, pentru a compensa integral majorarea tarifului la gaz pentru toți consumatorii. Fiecare avea să primească o factură de 4.20 lei, nimeni nu avea de suferit, nici produsele nu aveau să se scumpească. Ce au făcut ei? Au dat 1,6 mlrd lei din buget pentru compensare, conform unui mecanism dubios. Alte 1,3 mlrd au eliberat prin schema ilegală de la Energocom, deja avem 3 mlrd lei.

Aproape 300 de milioane de lei au cheltuit pentru procurarea gazului de la Polonia și Ucraina, și iată că au cheltuit 3,3 mlrd lei. Din cauza tarifului mai mare, ei trebuie să achite din bugetul de stat mai mulți bani instituțiilor bugetare, precum școli… ca să achite factura la gaz. Adică din buget trebuie să mai găsească bani. Agenții economici, persoanele fizice care nu vor putea achita facturile enorme din nou vor acumula datorii de până la un miliard și vor trebui să restituie banii tot din buget. Într-un final, prin martie, cheltuielile vor fi nu de 4 miliarde de lei, vom avea 5-6 miliarde lei scoși din buget. În același timp, oamenii vor cheltui mai mult, tariful va fi mai mare, datorii față de Gazprom și așa mai departe… Asta se numește gestionare ineficientă”, a declarat Igor Dodon.

Cu părere de rău, mulți cetățeni nu vor ajunge la pensie

„Este un genocid. Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova nu vor ajunge la vârsta de pensionare”. Astfel președintele PSRM, Igor Dodon, a comentat decizia deputaților PAS de a majora vârsta de pensionare până la 63 de ani pentru bărbați și femei.

„Ei spun că pentru a majora pensia, trebuie de majorat vârsta de pensionare. Adică sensul este următorul: cu cât mai puțini pensionari, cu atât mai ușor va fi de achitat pensiile. Oare nu e genocid? Întrebarea trebuie pusă altfel, să aducem mai mulți bani la buget și să putem achita pensii mai mari. Așa gândesc oamenii normali”, a declarat Igor Dodon, la postul de televiziune Primul în Moldova.

Întrebat, dacă socialiștii vor ieși la protest, după ce legea privind majorarea vârstei de pensionare va fi votată în lectura a doua, Dodon a spus că protestele trebuie să fie inițiate de către popor.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă