PSRM

21 martie 2024

Decizia Comitetului de miniștri al CoE în raport cu instituția publică ”Teleradio-Moldova” și CA trebuie respectată și aplicată de guvernarea PAS

Deputatul PSRM, Adela Răileanu, consideră că decizia Comitetului de miniștri al CoE de a recomanda guvernării PAS să revizuiască „fără întârziere” amendamentele legislative care au instituit controlul parlamentar asupra instituției publice ”Teleradio-Moldova” și a Consiliului Audiovizualului a fost luată inclusiv datorită eforturilor depuse de opoziția parlamentară. Guvernarea PAS urmează să respecte și să aplice această decizie.

Acest lucru este menționat de deputatul PSRM într-o postare pe o rețea de socializare.

”De la început, am exprimat dezacordul meu față de decizia actualei guvernări de a plasa sub control parlamentar instituția publică Teleradio-Moldova și Consiliul Audiovizualului, calificând această acțiune drept o eroare majoră și o încălcare a legii.

Am comunicat în mod constant cu raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) despre abuzurile grave și subordonarea politică a acestor două instituții. Am avut numeroase luări de poziții la acest subiect și am transmis pericolul pe care îl prezintă supunerea politică a acestor instituții publice.
Acum, mă bucur să văd că apelurile mele și ale societății civile au fost ascultate. Comitetul de miniștri al Consiliului Europei a solicitat guvernării să revizuiască „fără întârziere” amendamentele legislative care au instituit controlul parlamentar asupra TRM și CA. Cred că PAS ar trebui să acorde o atenție serioasă recomandărilor Consiliului Europei și să propună amendamente la Codul serviciilor media audiovizuale pentru a garanta o independență reală a Consiliului Audiovizualului și pentru a elimina controlul politic asupra Teleradio-Moldova”.

Adela Răileanu este de părerea că deputații PAS trebuie să recunoască și să corecteze această eroare care a subminat democrația și libertatea de exprimare în Republica Moldova.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă