PSRM

22 martie 2021

Curtea Constituțională trebuie să verifice de ce Sandu l-a numit pe Grosu cu o zi înainte ca Durleșteanu să prezinte oficial cererea

Deputații PSRM au solicitat Curții Constituționale să ia în calcul o neconcordanță semnificativă în timp legată de data emiterii decretului de desemnare a lui Igor Grosu pentru funcția de premier și cererea oficială prin care Mariana Durleșteanu și-a retras candidatura.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a atras atenția Înaltei Curți, unde astăzi se examinează legalitatea decretului prezidențial, că Maia Sandu a făcut această desemnare în ziua de 16 martie, iar cererea oficială a Marianei Durleșteanu a fost depusă la Parlament în data de 17 martie.

”Scrisoare prin care doamna Durleșteanu a anunțat Parlamentul despre retragerea sa și nedorința de a candida în calitate de premier a fost depusă a doua zi după ce a apărut acest decret pe care noi îl considerăm unul neconstituțional”, a declarat Bolea.

Autorul sesizării a remarcat că mesajul Marianei Durleșteanu, publicat pe o rețea de socializare, în data de 16 martie, nu poate fi calificat drept unul oficial. În opinia deputatului, Președinția trebuia să întreprindă toate măsurile de rigoare pentru a verifica dacă acesta este veridic, dacă este poziția autentică a Marianei Durleșteanu.

”Nu s-a întreprins măsuri în vederea concretizării. În era tehnologiilor informaționale noi avem foarte multe cazuri când conturile pe rețelele de socializare ar putea fi sparte. Noi avem cazuri când conturile unor persoane ar putea fi dublate și din numele acestor persoane să apară unele mesaje care să inducă în eroare”, a spus Bolea.
Parlamentarul a reiterat că, Președinția urma să întreprindă măsurile de rigoare în vederea elucidării acestui eveniment, deoarece acesta era unul esențial pentru viitorul comportament al președintelui în relațiile cu Parlamentul, majoritatea parlamentară, fracțiunile parlamentare.

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a adăugat că politica de stat nu se face în conformitate cu mesajele de pe Facebook. Parlamentarul susține că apar dubii dacă textul publicat era scris anume de Mariana Durleșeteanu.

”Este un moment important, jurnaliștii, societatea civilă au văzut că mesajul plasat de doamna Durleșeteanu sau pretins plasat era categoric diferit de mesajele precedente, un text cizelat, nu în stilul acestei doamne”, a spus deputatul.

Deputații PSRM solicită Înaltei Curți anularea decretului prin care a fost desemnat Igor Grosu pentru funcția de premier și reluarea de la zero a consultărilor dintre șeful statului și fracțiunile parlamentare. Curtea Constituțională s-a retras pentru deliberări. Decizia va fi făcută publică la ora 15:00.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă