PSRM

16 februarie 2017

Curtea Constituțională a recunoscut drept ilegală taxa obligatorie pentru chiria manualelor pentru elevii claselor a V-IX

Curtea Constituțională a examinat recursul deputaților din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vasile Bolea și Valdimir Odnostalco și a declarat neconstituțională taxa obligatorie de chirie a manualelor școlare din ciclul gimnazial.

Deputații au contestat articolul 41 din Codul educației care stipulează că : ”(4) asigurarea elevilor claselor a V – XII cu manuale școlare conform schemei de închiriere, aprobată de Ministerul Educației”.

Socialiștii consideră că prevederile Codului sunt incompatibile cu Constituția Republicii Moldova, prin care 1) învățământul general de stat este gratuit, 2) toți copiii, indiferent de vârtsă, trebuie să aibă dreptul la o educație școlară gratuită.

„Curtea Constituțională a luat în considerare parțial argumentele noastre, subliniind reglementările confuze în Codul Educației, care nu stipulează o definiție precisă  a conceptului de “educație generală”. Curtea Constituționala a remis o Adresă  Parlamentului în vederea deficiențelor constatate”, – a declarat Vasile Bolea.

Potrivit deputatului, decizia Curții Constituționale din data de 16 februarie, curent este definitivă și obligatorie. Astfel, părinții elevilor claselor a V-IX au tot dreptul să nu achite pentru chiria manualelor școlare. În present, utilizarea manualelor școlare din ciclul liceal se efectuează contra plată.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă