PSRM

29 octombrie 2015

Dodon a criticat dur guvernul Streleț

Discursul liderului PSRM Igor Dodon în Parlament

Dragi concetăţeni,

Dragi prieteni, care acum staţi în faţa Parlamentului – mii de persoane, care au protestat cinci săptămîni non-stop şi obţin rezultate în urma protestelor.

Astăzi, cel mai probabil va avea loc demisia celui de-al patrulea guvern pldm-ist, şi al doilea demis pentru corupţie.

Eu am ascultat foarte atent ce au spus unii colegi pldm-işti, aţi vorbit despre masochism politic. D-stră v-aţi ocupat de masochism politic toată perioada aceasta. PLDM-ul, în primul rînd. În 2012 aţi început careva discuţii, dar apoi v-aţi dat cu spatele la perete. În 2013 aţi început nu ştiu ce – după asta v-aţi cerut iertare. S-a pus în genunchi nu ştiu cine. A urmat în 2014, a urmat în 2015. Eu i-am spus lui Filat, de la tribuna aceasta, în luna iulie trebuia să insistaţi pe candidatura Maiei Sandu, sau să mergeţi la anticipate. Ce aţi făcut? Aţi plecat capul şi l-aţi numit pe Streleţ. Nu era clar că Streleţ va fi în funcţie cîteva luni?

Atunci cînd e “bîja”, începeţi să vă aduceţi aminte de Dumnezeu, stimaţi colegi, dar unde eraţi cu gîndul cînd înregistraţi islamul în RM, cînd înregistraţi homosexualii în RM, cînd loveaţi în biserica noastră moldovenească, care este unul din pilonii statalităţii RM? Acum vă aduceţi aminte de Dumnezeu?

Apropo, în Biblie scrie “nu fura”, dar voi ce aţi făcut toţi aceşti şase ani? Aţi furat miliarde. Acum cînd vedeţi că-s probleme, începeţi să şantajaţi. În primul rînd vă şantajaţi între voi, pe urmă şantajaţi toată ţara, pe urmă şantajaţi partenerii externi, dacă ceva – război: vine Putin, socialiştii, comuniştii. Ia lăsaţi prostiile acestea! Mai rău cum aţi guvernat voi în ţara aceasta, n-a fost niciodată. Nici n-o să fie. Pentru că aşa dezmăţ şi aşa haos cum a fost în aceşti şase ani, n-a fost niciodată.

Şi cum ceva, vă îndemnaţi unul pe altul să acţionaţi în numele integrării europene. Care integrare europeană? Voi v-aţi pus o lozincă în faţă de integrare europeană şi sub această lozincă furaţi ca în Codru. Şi vă puneţi întrebarea, de ce lumea nu are ochi să vă vadă? N-are ochi să vă vadă, stimaţi deputaţi, colegi, pentru că nu aţi avut nici grijă de acest popor, nici poziţie.

20151029-093D-le Streleţ, în luna iulie, atunci cînd aţi acceptat funcţia de Prim-ministru. Eu de la această tribună v-am spus că n-o să ajungeţi nici la Crăciun. Şi v-am preîntîmpinat că o să rămîneţi şi fără mandate de deputat şi fără funcţia de prim-ministru şi cu dosare penale. Acum, de fapt, aţi ajuns în această situaţie. V-aţi angajat să mergeţi în această luptă, care de fapt n-o puteţi cîştiga nici într-un caz.

Eu am urmărit foarte atent ce aţi făcut dvs. trei luni de zile. Vre-o 32 de evenimente, dintre care 12 şedinţe de guvern. Şi am urmărit cu ce se ocupă prim-ministru: vizită de lucru la Rîşcani, noaptea cercetătorilor, şedinţa festivă, brifinguri, forumuri, deplasări în alte ţări. D-le Streleţ, dvs. n-aţi confundat profesia? Duceţi-vă la jurnalistică, scrieţi o carte. Cu ce trebuie să se ocupe Prim-ministru?  De problemele stringente ale ţării. Unde este planul anti-criză? Unde sînt şedinţele de pregătire către sezonul de iarnă, cele privind situaţia în agricultură, cu referire la agricultori care stau cu toţii la pămînt, inclusiv după utilizarea pesticidelor dvs., pe care le-aţi vîndut de două ori mai scump agricultorilor? Ştiţi cu ce veţi rămîne dvs. în memoria cetăţenilor? Ca prim-ministru care făcea trucuri pe terenuri la “Caravita”, şi aţi scos pălăria în faţa lui Filat.

Cu ce s-a mai memorizat Guvernul Streleţ? Patruzeci de lei dolarul. Eu cînd am auzit, nu mi-am dat seama cum un prim-ministru poate veni cu aşa declaraţii? Se duce la români şi se închină pentru cîteva zeci de milioane. Se duce la Washington, aici ţara arde, dar Streleţ se piaptănă. Ţara arde, dar el se duce la Washington. O săptămînă întreagă nu-i în ţară prim-ministru. Din 90 de zile – 10 zile se află la Washington. 30 de zile el a fost în deplasări. Cu ce v-aţi ocupat în toată perioada aceasta d-le prim-minitru?

D-le Streleţ, onorat Parlament,

20151029-151Socialiştii vor vota demisia prim-ministrului şi a Guvernului, aşa cum am votat în 2013 pentru demisia guvernului Filat, aşa cum am votat în 2013 demisia preşedintele Parlamentului Marian Lupu, aşa cum am votat împotriva Guvernului Leancă, aşa cum am votat împotriva şi am cerut demisia guvernului Gaburici. Socialiştii vor vota în continuare pentru demisia tuturor conducătorilor acestei Alianţe. Noi nu vom susţine următorul guvern pe care îl veţi încerca să-l investiţi, cel mai probabil, foarte rapid. Noi considerăm că unica soluţie în RM pentru a ieşi din starea de captivitate, sînt alegerile parlamentare anticipate.

Celor care au furat le voi spune că Dumnezeu nu bate cu băţul. Aduceţi-vă aminte cum aţi venit la guvernare. Prin lovitura de stat din 7 aprilie. Şi soarta voastră, este aşa-numita karmă, este – că veţi pleca ruşinos. Eu sper foarte mult şi voi face tot posibilul ca să plecaţi prin vot democratic, prin alegeri parlamentare anticipate. Însă răbdarea oamenilor nu are limită. De aceea plecaţi la timp, depuneţi-vă demisia şi plecaţi.

Jos Alianţa!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă