07 aprilie 2020
Corneliu Furculiță, despre criza COVID-19: Dacă nu se acționa prompt, situația în Republica Moldova ar fi fost mult mai rea
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Corneliu Furculiţă, preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, a vorbit despre situaţia ce s-a creat în Republica Moldova şi despre perspective.
T: Dle Furculiţă, în calitate de lider al celei mai mari fracţiuni din Parlamentul RM, aş vrea să vă întreb în ce măsură au fost afectate planurile fracţiunii pentru această sesiune parlamentară de criza apărută ca urmare a pandemiei de COVID-19?
C.F.: Să zic că au fost afectate, ar fi prea puţin. Or, la modul practic pandemia de coronavirus a paralizat activitatea Legislativului. În noile condiţii, Parlamentul nu se mai întruneşte nici în şedinţe plenare, la fel cum nu au loc nici alte şedinţe, cum ar fi, spre exemplu, cele ale comisiilor parlamentare. Mai mult ca atât, dat fiind riscurile apărute din punctul de vedere al sănătăţii publice, au fost sistate toate întâlnirile cu alegătorii, toate activităţile specifice muncii deputaţilor în teritoriu. Evident, în astfel de condiţii nu putem vorbi despre realizarea agendei pe care fracţiunea PSRM o avea pentru această sesiune, dar înţelegem că situaţia este una fără precedent şi că nu există alternative decât activităţile ce se desfăşoară în prezent pentru combaterea pandemiei.
T: Apropo, despre aceste activităţi. După ce Parlamentul a instituit starea de urgenţă, practic în prim plan au ieşit alţi factori decizionali: Preşedintele ţării, Guvernul, Comisia pentru Situaţii Excepţionale, Centrul Unic de Comandă etc. Cum calificaţi acţiunile întreprinse de autorităţi în vederea combaterii pandemiei de COVID-19?
C.F.: Cu certitudine volumul de lucru şi efortul depus de autorităţile menţionate de dvs., şi nu numai de către ele, este unul enorm. Se face totul atât pentru a preveni răspândirea virusului, cât şi pentru a-i trata pe cei infectaţi deja. Da, din păcate, în ultimele săptămâni am avut o creştere constantă a numărului de îmbolnăviri şi chiar decese. E o situaţie care se înregistrează nu doar în Republica Moldova, ci în multe ţări ale lumii, inclusiv în ţări cu economii dezvoltate, cu sisteme de protecţie a sănătăţii moderne şi cu posibilităţi de a interveni mult mai mari decât ale noastre. Pandemia i-a lovit pe toţi – pe unii într-o măsură mai mare, pe alţii într-o măsură mai mică. Ceea ce pot să vă spun cu certitudine e că, dacă nu se acţiona prompt, situaţia în Republica Moldova ar fi fost mult mai rea. Nu vreau să trag plapoma pe actuala guvernare, ci doar constat o starea de lucruri reală şi, credeţi-mă, vorbesc în cunoştinţă de cauză. Dacă nu era o verticală a puterii cooperantă – Preşedinţie, Parlament, Guvern, Primăria municipiului Chişinău, consiliile raionale, situaţia ar fi fost mult mai gravă.
T: Da, dar opoziţia oricum vă critică…
C.F.: Nu-mi rămâne decât să-mi exprim regretul că, în aceste clipe grele pentru ţară, unii politicieni şi forţe politice aleg lupta politică. Dvs. spuneţi despre critică, dar eu am văzut de multe ori atacuri destul de dure, care nu au nimic în comun cu critica. Nu aş vrea să dau calificative comportamentului anumitor politicieni şi forţe politice. Ceea ce vreau însă să accentuez e că, în situaţia în care am nimerit (şi nu din voia noastră), trebuie să uităm de lupta politică, pentru că pandemia nu poate fi combătută prin politică. Trebuie să dăm dovadă de maximă responsabilitate şi să acţionăm ca un tot unic pentru a depăşi această situaţie fără precedent. Cei care nu pot să ajute, ar face bine măcar să nu încurce şi tot un pas înainte ar fi.
T: Bine, dar nu puteţi să nu le daţi dreptate reprezentanţilor opoziţiei, spre exemplu, când vorbesc despre condiţiile din spitale sau despre capacitatea sistemului medical, în general.
C.F.: Sistemul de ocrotire a sănătăţii din Republica Moldova e o consecinţă a guvernărilor dezastruoase de care a avut parte ţara anterior. Condiţiile despre care vorbiţi dvs. nu s-au format în ultimele luni de când noi suntem la guvernare. Şi cei care se referă la starea actuală a sistemului de sănătate cunosc bine acest lucru. De ce nu recunosc aceasta public? Întrebaţi-i pe ei. Chiar mi-ar fi interesant să aud ce spun unii dintre acei care au făcut parte din guvernările ce au condus Moldova de la 2009 încoace, ocupând inclusiv funcţii înalte. De ce, fiind la putere, nu au declarat sistemul de sănătate o prioritate şi nu l-au finanţat corespunzător? Eu zic că mulţi dintre acei care azi îşi dau cu părerea, speculând pe situaţia complicată în care au ajuns oamenii, ţara, în general, nu au dreptul moral să o facă. Iar dacă o fac, aceasta vorbeşte deja despre anumite caracteristici ale lor. Dar pun punct aici, căci chiar nu vreau să intru în polemici sau să dau calificative. M-aţi provocat….
T: Bine, vizavi de criticele opoziţiei am înţeles care e poziţia. Dar de ce nu acceptaţi propunerile lor?
C.F.: Puţinele propuneri logice cu care vine opoziţia, se regăsesc deja, într-o formă sau alta, în acţiunile guvernării. Dar majoritatea sunt nerealizabile, pentru că nu iau în calcul situaţia şi posibilităţile reale pe care le avem. Probabil, opoziţia are planurile sale şi se conduce de ele când vine cu astfel de propuneri, dar noi trebuie să reieşim din realităţi.
T: Şi atunci cum rămâne cu afirmaţia Dvs. că „trebuie să acţionăm ca un tot unic”?
C.F.: Moldova nu e doar guvernarea şi opoziţia – Moldova sunt toţi cetăţenii, entităţile societăţii civile, agenţii economici etc. O bună parte a ţării deja se manifestă solidar. Şi pe această cale ţin să vin cu aprecieri pentru toţi acei care s-au implicat în lupta cu pandemia – agenţi economici, grupuri de iniţiativă, cetăţeni. Toţi cei menţionaţi înţeleg că putem ieşi învingători din lupta cu virusul COVID-19, numai dând dovadă de responsabilitate, dar şi manifestându-ne ca un tot unic. Şi cu cât mai mulţi vor înţelege acest lucru, cu atât mai repede vom reuşi să depăşim situaţia grea în care ne-am pomenit.
Profit de ocazie pentru a le mulţumi, din numele fracţiunii PSRM, celor din prima linie a luptei cu coronovirusul – medicilor, poliţiştilor, carabinerilor. Efortul pe care-l depun ei zi de zi este unul enorm şi le suntem recunoscători pentru prestaţia admirabilă pe care o au.
T: Aţi putea da un pronostic când va fi depăşită pandemia?
C.F.: Nu sunt eu cel abilitat să vină cu astfel de pronosticuri. Situaţia la zi şi posibilele evoluţii ale acesteia sunt făcute publice zilnic de Preşedintele ţării, de Prim-ministru, de Ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, de alţi factori de decizie abilităţi cu dreptul de a face declaraţii la temă. Ceea ce vă pot spune eu e că situaţia e gestionată de adevăraţi profesionişti, iar datoria noastră este să venim cu tot suportul necesar celor cărora le-a revenit o misiunea grea, dar de maximă importanţă pentru ţară.
T: Şi ultima întrebare: Pe cât de necesară era constituirea coaliţiei de guvernare când ţara intrase deja în criza provocată de virusul COVID-19?
C.F.: O să vă răspund tot printr-o întrebare: Vă daţi seama ce situaţie ar fi fost acum în Moldova, dacă, într-o perioadă atât de importantă, am fi avut un Guvern fără acoperire politică clară? Poate veţi spune că oricum, în condiţii de stare de urgenţă, Guvernul nu poate fi demis, iar toate deciziile importante se iau de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale. Dar oare am fi ajuns noi la instituirea stării de urgenţă, dacă nu era o majoritate clară? Mă îndoiesc. Aţi văzut show-ul făcut de unii în Parlament în ziua când se instituia starea de urgenţă?! Închipuiţi-vă că un astfel de comportament ar fi avut mai mult de jumătate din deputaţi. Iar dacă nu se instituia stare de urgenţă, situaţia din Moldova ar fi fost acum dezastruoasă. Şi chiar dacă se instituia starea de urgenţă, închipuiţi-vă cum ar fi arătat scena politică acum în plină pandemie, ştiind că numărul contestatarilor Guvernului ar fi fost mult mai mare! Sau închipuiţi-vă ce s-ar fi întâmplat cu un Guvern fără acoperire politică după încetarea stării de urgenţă. Iar în perioada de după starea de urgenţă noi vom avea nevoie de stabilitate politică poate chiar mai mult decât acum.