PSRM

15 martie 2021

Corneliu Furculiţă: Constituția o obligă pe Maia Sandu să discute serios cu fracțiunile parlamentare și nu de ochii lumii

Liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiţă, a declarat că președintele țării este obligat să poarte discuții autentice și nu de ochii lumii cu fracțiunile parlamentare cu privire la desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Deputatul a menționat, pentru Europa Liberă, că șeful statului este obligat prin Constituție să asculte de opinia majorității parlamentare, dacă aceasta există.

”Curtea Constituțională a indicat expres că președintele trebuie să meargă cu fracțiunile parlamentare în discuții autentice și nu formale. Discuții care ar trebui să fie soldate cu un rezultat. În urma discuțiilor ar fi necesară de înaintat o anumită decizie sau concluzie: în Parlament există sau nu majoritate, există sau nu candidatura. Și în urma acestor circumstanțe președintele are obligația sa constituțională de a înainta, nu are discernământul de a decide înaintează sau nu, cum a fost făcut la ultimele negocieri. Ele au purtat un caracter formal, foarte scurt, într-un format toți la un loc, în decurs de 30 de minute și după care, în pofida recomandărilor, președintele și-a expus opțiunea sa. Nimeni din fracțiunile prezente atunci la acele consultări nu i-au sugerat președintelui înaintarea repetată a candidaturii doamnei Gavrilița, s-au expus sau pentru un guvern sau pentru alegeri anticipate, dar în albia prevederilor Constituției”, a declarat Furculiță.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă