PSRM

30 ianuarie 2017

Consilierii PSRM au acuzat direcţiile Primăriei de cheltuieli nejustificate

Fracţiunea Partidului Socialiştilor în Consiliul Municipal Chişinău a solicitat organizarea unor audieri publice pe marginea strategiei municipale în domeniul sănătăţii, cu prezenţa mass-mediei.

Solicitarea a fost făcută publică în cadrul unui briefing organizat după şedinţa Primăriei din 30 ianuarie. Motivul solicitării l-a constituit actul pe care dorește să-l prezinte Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate, deja de un an şi în rezultatul căruia va avea loc lichidarea şi comasarea spitalelor şi a centrelor de sănătate din capitală.

TPA_2693”Moldovanu a achitat unei companii româneşti 1 milion de lei pentru proiectul strategiei, care conţine date pentru anul 2014, adică nişte date învechite. Actul a fost prezentat fără careva consultări cu societatea civilă, cu administraţiile instituţiilor medicale. Moldovanu îi obligă pe consilierii municipali să voteze pentru aceste aberaţii, urmărind drept scop lichidarea centrelor de sănătate şi a spitalelor, pentru că dînsul are nevoie de aceste terenuri funciare”, a declarat indignată consilierul municipal, Eugenia Ceban.

Potrivit ei, strategia prevede comasarea maternităţii nr. 2 cu spitalul „Arhanghelul Mihail” şi cu centrele geriatric şi cel paliativ.  

Pe lîngă cele menţionate, Ceban a declarat că Direcţia Sănătăţii comite mai multe încălcări şi crime, din acest considerent consilierul municipal a subliniat necesitatea organizării unor audieri publice cu participarea mass-mediei şi a reprezentanţilor instituţiilor medicale.

„Moldovanu a distrus sistemul sănătăţii în municipiul Chişinău, iar acum s-a apucat să închidă spitale. De fapt, el a pus mîna doar pe clădiri, aşa cum a fost cu Spitalul Clinic nr. 1, iar acum ţinteşte spre Maternitatea nr. 2”, a declarat Eugenia Ceban.

TPA_2696În cadrul briefingului a fost abordată tema existenţei şcolii de şah nr. 7 şi subiectul privind cheltuirea nejustificată a unor sume de milioane de lei din bugetul municipal.

Noul director al şcolii de şah nr. 7 din capitală, Ion Gîrneţ, numit ilegal în acest post acum 4 luni în urmă, îi terorizează pe profesori și pune în pericol existenţa instituţiei.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de consilierul municipal din fracţiunea Partidului Socialiştilor, Dinari Cojocaru.  Potrivit consilierului, directorul deja i-a disponibilizat pe doi profesori, iar faţă de ceilalți aplică sancţiuni nemotivate:

”Această şcoală este unica instituţie care pregăteşte copiii pentru competiţii internaţionale. În pofida acestui fapt, cei de la Direcţia Tineret şi Sport, ştiind despre ilegalităţile ce au loc, nu încearcă să propună măcar o soluţie pentru a rezolva problema”, a menţionat consilierul.

Consilierii socialiști din CMC au cerut organizarea unei revizii totale a Direcţiei municipale Cultură, care a înregistrat cheltuieli nejustificate de milioane de lei din bugetul municipal.

Totodată ei au menţionat că şefa Direcţiei în cauză, Lucia Culev, trebuie să fie audiată în cadrul comisiei de profil a CMC:

”Am studiat cu atenţie rezultatele inspecţiei financiare de la Direcţia Cultură. Acolo au fost depistate multiple încălcări ce ţin de informarea privind cheltuielile efectuate, au fost depistate cheltuieli nejustificate de 9 milioane de lei”, a spus în cadrul conferinţei de presă consilierul municipal PSRM, Alexandru Melniciuc.

TPA_2692Socialistul s-a arătat indignat de faptul că Direcţia Cultură nu dispune măcar de un site, prin care ar informa publicul despre activităţile organizate şi planurile sale.

„La adoptarea bugetului, noi am prevăzut mijloace necesare şi pentru sărbătorile de Revelion”, a menţionat consilierul din partea PSRM, Alexandru Melniciuc.

Potrivit lui, Direcţia are în subordine 4 colective profesioniste – „Fraţii Advahov”, „Amadeus”, „Trigon” şi „Plăieşii”, plus la aceasta, în fiecare sector al Chişinăului activează colective artistice care nu sînt implicate în organizarea anumitor evenimente şi manifestații artistice.

El a mai dat asigurări că fracţiunea PSRM în Consiliul Municipal va obţine stoparea tuturor ilegalităţilor şi a actelor de corupţie care au loc datorită primarului Dorin Chirtoacă.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă