PSRM

16 mai 2024

Comuniștii și socialiștii au solicitat excluderea din ordinea de zi a ședinței plenare a chestiunii cu privire la organizarea referendumului pentru UE

Astăzi, Grigore Novac, deputat BCS a solicitat excluderea din ordinea de zi a ședinței plenare a proiectului de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional nr. 125 din 18 aprilie 2024.

Deputatul a motivat poziția sa prin faptul că pe parcursul ultimelor luni, acest subiect a fost dezbătut pe larg în societate și în politicul moldovenesc și la moment nu există un consens politic privind acest referendum. ”Mai mult, nu există necesitatea desfășurării unui referendum politic de acest gen în Republica Moldova în acest moment. Doamna președinte Maia Sandu a declarat în ultimii trei ani că nu există nevoia unui referendum la această etapă”.

Un alt factor care indică lipsa necesității acestui referendum, potrivit lui Novac, este faptul că, deși a fost dat startul negocierilor în luna decembrie, până în prezent acestea nu au început. ”Nu avem ce pune în fața alegătorilor ca ei să aibă dreptul constituțional, legal și liber exprimat de a alege dacă este bine sau nu să se pronunță în favoarea acestui referendum.”.

Deputatul BCS este încrezut că Republica Moldova va avea nevoie de un referendum ulterior, după ce negocierile vor fi demarate, regulile de joc vor fi clare și cetățenii vor fi informați într-o campanie largă despre ceea ce a negociat Republica Moldova și ce trebuie de făcut.

Majoritatea PAS nu a susținut inițiativa dată.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă