PSRM

18 martie 2021

Cine este Vladimir Golovatiuc, candidatul majorității parlamentare la funcția de premier

Candidatul majorității parlamentare la funcția de premier, Vladimir Golovatiuc, în prezent deține funcția de Ambasador al Republicii Moldova la Moscova. De profesie este economist și cea mai mare parte a carierei și-a petrecut-o în domeniul bancar și cel academic. A activat în cadrul Băncii Naționale a Moldovei și a condus pentru o scurtă perioadă Biroul Național de Statistică.

Cariera sa politică a început cu alegerile parlamentare din 2014. Ca deputat PSRM, a fost numit secretar al Comisiei economie, buget și finanțe. Este activ și în domeniul diplomației parlamentare, fiind membru al Adunării Interparlamentare a Țărilor Membre ale CSI, dar și al grupurilor de prietenie cu Federația Rusă, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Armenia.

Între 1979 și 1984 a studiat la Facultatea de Economie a Universității de Stat din Sankt Petersburg. Pentru doi ani a revenit în Moldova, unde a predat la Catedra de Economie Politică a Institutului Agricol din Chișinău. Între 1986 și 1989 se întoarce în Sankt Petersburg și obține titlul de doctor în științe economice.

În 1989, Vladimir Golovatiuc a revenit definitiv în Moldova și a mai predat un an la Institutul Agricol din Chișinău. Între 1989 și 1993 ocupă un șir de funcții în cadrul Uniunii Raionale a Societăților de Consum Rîșcani. Din 1993 și până în 2000 a activat la Banca Națională a Moldovei, unde a fost întâi șef adjunct, apoi director al Direcției politică monetară și cercetări, ajungând director executiv al BNM și membru al Consiliului de administrație.

În 2000, trece în sectorul privat și devine prim-vicepreședinte al Consiliului de administrație la B.C. “Businessbanca”. În 2003 părăsește această funcție și devine expert financiar la revista “Банки и финансы”, cunoscută drept “Profit” în limba română. Între 2005 și 2008, este angajat în calitate de consultant național în cadrul unui proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare privind monitorizarea și evaluarea situației macroeconomice și a sectorului financiar.

După încheierea proiectului, devine director general al Biroului Național de Statistică între 2008 și 2009 , an în care se întoarce în sectorul bancar. Până în 2011 ocupă funcția de șef al Direcției credite la B.C. “FinComBank”. Deși încă nu intră direct în politică, în perioada 2011–2013 activează în cadrul Institutului de Modernizare al Moldovei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă