PSRM

07 august 2014

Cinci soluţii ale socialiştilor pentru problema producătorilor agricoli

Socialiştii propun un set de soluţii pentru rezolvarea problemelor din agricultură. Despre aceasta a anunţat liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă. Iată care sunt tezele principale.

 Sistarea exporturilor de produse agricole în Federaţia Rusă a cauzat daune de milioane fermierilor moldoveni. Situaţia din agricultură este extrem de dificilă şi se va agrava în următoarele luni. Dacă azi pierderile sunt de mii de tone, în doua-trei luni se vor strica sute de mii de tone de fructe si legume. Agricultorii noştri nu sunt pregătiţi să exporte producţia în Europa, deoarece guvernarea nu a pregătit terenul şi nu a oferit sprijinul necesar.

Inca un an în urmă socialiştii au atenţionat guvernarea că semnarea Acordului de Asociere cu UE va avea consecinţe negative în plan economic şi social. Am presupus şi sistarea exporturilor şi probleme cu realizarea producţiei. Guvernarea însă a promovat politica sa rigidă şi nici măcar nu a luat măsuri de anticipare a crizei în agricultură.

Astăzi avem ce avem. Pierderi de sute de milioane de lei, indatorarea fermierilor faţă de bănci, neîndeplinirea angajamentelor faţă de partenerii importatori din Rusia s.a.m.d. În toamnă, toată această situaţie va răbufni. Sunt posibile falimentări în lant, pierderea locurilor de muncă pentru mii de oameni, revolte sociale.

Guvernarea, în loc să caute soluţii, caută duşmani interni şi externi pe care să dea vina. Se comportă isteric şi contraproductiv.

Dar cheia rezolvării acestei crize e simplă – denunţarea Acordului de Asociere cu UE. Nu putem permite unei hîrtii semnate în grabă să distrugă economia şi agricultura ţării.

Iată de ce, noi, socialiştii, cerem şi vom insista asupra anulării acestui acord nenorocit.

La modul concret, Partidul Socialiştilor propune următoarele soluţii.

  1. Convocarea de urgenţă a unei şedinţe extraordinare a Parlamentului, pentru examinarea stării critice din agricultură.
  2. Aprobarea unui mecanism de compensare a pierderilor pentru agricultori. Alocarea subvenţiilor din partea statului în marime de 2-4 lei la kg de fructe care vor fi procesate la fabricile de prelucrare a producţiei.
  3. Alocarea subvenţiilor şi mijloacelor financiare din contul reducerii cheltuielilor pentru întreţinerea Parlamentului, Preşedintiei şi Guvernului, precum şi din contul profiturilor Băncii Naţionale.
  4. Socialiştii sunt gata să ofere consultaţii producătorilor agricoli din toate raioanele ţării, pentru a identifica impreună soluţii de salvare a roadei.
  5. Denunţarea Acordului de Asociere cu UE, pentru a nu permite agravarea situaţiei pe termen lung, cu consecinţe imprevizibile pentru stabilitatea economică şi socială a ţării.

Agricultura poate fi salvata, dacă va fi preţuită mai mult decît confortul politicienilor şi decît acordul nenorocit semnat cu UE.

Video

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă