PSRM

21 martie 2017

Bogdan Țîrdea a vorbit despre consecințele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova

„Ratingul Partidului Socialiștilor, în perioada în care a fost condus de Igor Dodon, până a deveni președinte, este în creștere.  Acest lucru asigură o victorie în alegerile parlamentare din anul viitor – a declarat într-un interviu acordat ziarului rus „Nezavisimaia Gazeta» (http://www.ng.ru/cis/2017-03-21/1_6953_moldova.html) deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Bogdan Țîrdea.

Potrivit lui,  în acest caz, coaliția de guvernământ se va orienta spre Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică, în același timp menținând relații bune cu UE.

Cu toate acestea, Bogdan Țîrdea a declarat că astăzi, acest lucru ar putea fi stopat: la inițiativa Partidului Democrat în Parlament se planifică dezbaterea unui nou proiect de lege electoral, potrivit căruia alegerile pe listele de partid vor fi înlocuite cu alegeri uninominale.

„În cazul în care parlamentarii votează această lege, majoritatea parlamentară va fi reprezentată de democrați care pur și simplu își vor cumpăra voturile„, – menționează Bogdan Țîrdea.

El a declarat că în prezent se ia în considerare opțiunea de a organiza alegeri conform unui sistem mixt. Ca urmare, Parlamentul va fi reprezentat atât de socialiști cât și de democrați. Dar șansele socialiștilor de a obține majoritatea voturilor,  potrivit lui Bogdan Țîrdea, nu sunt atît de certe în cazul alegerilor mixte.

Astăzi, sunt importante alegerile parlamentare„, – a subliniat socialistul. Potrivit lui, reprezentanții  guvernului și ai majorității parlamentare vor să convingă Occidentul să sprijine Moldova în schimbarea sistemului electoral.

„În cazul în care Occidentul va sprijini actuala guvernare, presedintele țării rămâne cu puteri limitate și nu va reuși să pună în practică ceea ce a promis alegătorilor. Inclusiv să unească țara, prin crearea unei federații, al cărei membru ar fi devenit Transnistria.  Această opțiune este susținută de Moscova, ceea ce înseamnă că poate fi adoptată la Tiraspol.  Dar acest lucru nu-i convine coaliției de guvernământ pentru că în cazul în care în Parlament vor intra transnistrenii, iar acest lucru se va întâmpla în cazul unei uniri, șansele partidelor pro-ruse vor crește în mod semnificativ, „- consideră Țîrdea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă