PSRM

21 octombrie 2019

Bogdan Țîrdea: PSRM a cîștigat alegerile locale, PDM pierde puterea locală

Politologul, deputatul fracțiunii PSRM în Parlamentul RM, Bogdan Țîrdea a făcut totalurile rezultatelor preliminare ale alegerilor locale generale care s-au desfășurat în Republica Moldova pe 20 octombrie:

– Alegerile locale au schimbat extrem de mult tabloul electoral la nivel național. PSRM a ocupat prima poziție după numărul de consilieri raionali și municipali, ACUM poziția a doua, iar PDM a treia. Partidul Șor, în afară de Orhei, nu este nicăieri.

Anterior, PDM controla  peste 700 primării din 900, 30 președinți de raioane din 32. Astăzi, PD au majoritatea în 6 raioane, cu șanse mai peste tot de a fi în opoziție.

Partenerul PDM, PN, condus de Renato Usatîi, a obținut majoritatea doar în Bălți. Și Gata! Dar, și acest incident nu va dura prea mult.

  1. PSRM este cea mai numeroasă fracțiune în Legislativ. Acum are cu un deputat mai mult: 36!
  2. De asemenea, PSRM are cea mai numeroasă fracțiune în Consiliul Municipal Chișinău – 22 de consilieri din 51. Anterior, partidul avea 19 consilieri.
  3. Anterior, deținea conducerea a 2 primării în suburbiile capitalei, acuma 5. Inclusiv, Colonița, satul de baștină a lui Mihai Ghimpu.
  4. PSRM a obținut victoria în 15 raioane și consilii raionale. PSRM a luat din primul tur 124 primării. Practic, a cîștigat alegerile locale.
  5. Majoritatea absolută (51%) a consilierilor raionali în 4 raioane: Briceni, Ocnița, Dondușeni și Taraclia.
  6. PSRM a obținut funcția de primar a 12 orașe (Ceadîr-Lunga, Comrat, Briceni, Ocnița și 8 orășele – Vadul lui Vodă, Vatra, Lipcani (r. Briceni), Cupcini (r. Edineț), Frunză (r. Ocnița), Costești (r. Rîșcani), Biruința (r. Sîngerei)).
  7. În turul II, candidații PSRM se vor duela în 18 orașe, inclusiv în Chișinău și 14 centre raionale: Rîșcani, Dondușeni, Soroca, Basarabeasca, Edineț, Anenii Noi etc.
  8. PSRM a obținut succes complet sau parțial în 30 din 55 orașe din Moldova (aproximativ 55%), inclusiv, în Chișinău.
  9. PCRM și PN în Chișinău au acumulat zero mandate, la fel ca la alegerile parlamentare din 2019. Această prăbușire este de fapt începutul sfîrșitului pentru ei, necătînd la faptul că, PN a luat conducerea a 4 orașe. În Chișinău oamenii cunosc mai bine cine trebuie votat.
  10. Bătălia principală se va da pentru turul II. Iar, dacă cetățenii cred că Moldova are viitor, victoria este inevitabilă. Sunt convins că, dînșii cred, anume, astfel!
PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă