PSRM

06 decembrie 2021

Bogdan Țîrdea: Proiectul bugetului pentru anul 2022 este în esență un jaf

„Bugetul vostru nu este o simplă înșelătorie. Este un jaf în esență. Și el nu deservește poporul nostru, ci companiile transnaționale, FMI și Banca Mondială. Păcat că n-ați spus la alegeri că îi veți servi pe aceștia și nu poporului!”, astfel a apreciat în cadrul unui briefing Bogdan Țîrdea, deputat BCS, proiectul bugetului pentru anul 2022.

Deputatul a menționat că „în țară s-a produs o explozie fără precedent a prețurilor și tarifelor și o sărăcire dramatică a populației”. În această perioadă, PAS aprobă bugetul pe timp de noapte, fără consultări. „S-ar părea că bugetul a crescut cu 9%. Dar acest lucru s-a produs din contul scumpirilor carburanților, apoi și a tuturor mărfurilor, deci, din contul jefuirii cetățenilor. Și din contul noilor credite”, a subliniat deputatul.

Bogdan Țîrdea a atras atenția asupra deficitului bugetar astronomic de 15 miliarde de lei, sau 6% din PIB, deși Legea cu privire la finanțele publice limitează în mod direct nivelul deficitului la 2,5% din PIB.

„Voi înțelegeți că încălcați legea, că săvârșiți o crimă? Un deficit de 15 miliarde de lei înseamnă iarăși datorii pe care va trebui să le achităm”, a subliniat socialistul.

Deputatul a remarcat că guvernarea a inclus în proiectul bugetului majorarea datoriei externe cu 632,3 milioane de dolari. În consecință, datoria externă va fi de 3 317,8 milioane de dolari, ceea ce va constitui 40% din PIB.

„De ce această datorie este atât de mare? Noi am anulat legea miliardului, voi ați revenit la ea, pentru că așa vrea FMI. Iată de ce în anul 2021 voi ați dat 867 milioane de lei Băncii Naționale pentru deservirea miliardului. În anul 2022, va trebui să întoarceți tot atât! Iar aceasta ar însemna câte 1000 de lei pentru fiecare pensionar!”, a subliniat deputatul.

Socialistul a mai atras atenția asupra faptului că oferind credite Moldovei, donatorii externi cer executarea unor angajamente care vor duce la sărăcirea populației: „Pentru ce FMI și alții vă dau 632 milioane de dolari? Pentru inițierea vânzării CFM? Pentru ca să renunțați la implementaea legii cu privire la 50% de produse modovenești pe rafurile supermarketurilor? Pentru majorarea vârstei de pensionare și condamnarea bătrânilor la sărăcie? Voi considerați că aceasta e  normal? Aceasta este echitate?”

Bogdan Țîrdea a menționat că proiectul bugetului este o înșelăciune totală, este constituit în baza unei inflații de 6,9%, în timp ce Banca Națională prognozează 14%.

„Adică toate majorările de salarii și pensii sunt o înșelătorie! Salariile și pensiile reale vor cădea dramatic. Oamenii vor sărăci”, a subliniat deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă