PSRM

08 iulie 2021

Bogdan Țîrdea a prezentat noi dovezi ale schemelor criminale de finanțare a PAS și Maiei Sandu

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a prezentat la briefingul de astăzi noi dovezi ale schemelor criminale de finanțare externă a deputaților și candidaților partidului PAS. El a adus dovezi documentate ale finanțării de la Fundațiile Soros, Konrad Adenauer, Ebert, organizațiile internaționale, în special Fondul Național pentru Democrație, prin organizația neguvernamentală FORTIUS.

ONG FORTIUS a fost creată pe 22 iunie 2016 – cu două luni înainte de alegerile prezidențiale – și a fost folosită de Maia Sandu pentru a-și plăti activiștii. După cum a remarcat deputatul, organizația nu are rapoarte financiare și rapoarte privind activitățile desfășurate.

Deja la două săptămâni de la înregistrare, adică cu o lună înainte de alegeri, această ONG primește 45 de mii de euro din partea Fondului European pentru Democrație.

”Organizația a fost condusă de Cristina Bujor, care ulterior a devenit consilier netitular al Maiei Sandu. Coincidență? Nu cred”, a spus Bogdan Țîrdea.

El a reamintit că la fiecare campanie electorală, Maia Sandu face apel către cetățeni pentru donații, iar oamenii dau bani, în speranța că acești bani vor fi folosiți pentru cauze bune. De fapt, aceasta este o manipulare a conștiinței și încrederii cetățenilor pentru a ascunde milioanele pompate în PAS-ul Maiei Sandu. Din rapoartele prezentate în mai 2021, este clar vizibil modul în care banii din fonduri străine au fost transferați către FORTIUS și în continuare către cei apropiați de Maia Sandu și, respectiv, fondul electoral al acesteia.

Bogdan Țîrdea a prezentat aceste date. În 2017-2020 de la acest ONG au primit 1 milion 236 mii 99 lei deputați și candidați la deputați din partidul PAS: Igor Grosu – 19 mii lei, Sergiu Litvinenco – 213 mii lei, Liliana Nicolaescu-Onofrei – 159 mii lei, Radu Marian – 18 mii lei, Doina Gherman – 77 mii lei, Virgiliu Pâslariuc – 461 mii lei, Petru Frunze – 7 mii lei, Artur Mija – 233 mii lei, Lilian Carp – 6 mii lei etc.

Țîrdea a subliniat că acestea sunt doar date oficiale prezentate la CEC, dar în realitate aceste sume sunt de multe ori mai mari și ajung la milioane.

Deputatul socialist s-a referit și la activitățile Fundației germane Konrad Adenauer, care este unul dintre principalii donatori ai organizațiilor în care ”prin coincidență” sunt reprezentanții PAS – Igor Grosu, Dumitru Alaiba, Sergiu Litvinenco, Mihail Popșoi și alții.

În continuare deputatul a prezentat date despre fondurile pe care reprezentanții PAS le-au primit prin intermediul ONG-urilor de la Fundația Konrad Adenauer. Astfel, cu banii de la FORTIUS și PAS, Igor Grosu a primit de la această Fundație 321 mii lei, Dumitru Alaiba – 9,8 mii euro și aproximativ 5 mii lei, Sergiu Litvinenco – 128 mii lei, Artur Mija – mai mult de 57 mii lei, Dumitru Budianschi – 38 mii lei. Mihail Popșoi a primit aproximativ 180 de mii de lei de la Fundațiile Soros, Adenauer și Ebert.

Bogdan Țîrdea a specificat că donatorii externi acordă bani anumitor persoane pentru ca acestea să le promoveze interesele. Printre aceste interese, el a remarcat închiderea spitalelor și școlilor, respingerea legii privind comerțul intern, pierderea portului din Giurgiulești, transferul controlului asupra băncilor către străini etc. ”Ei primesc acești bani pentru a-și trăda Patria”, a conchis Țîrdea.

De menționat că ieri Bogdan Țîrdea a prezentat date despre spălarea banilor prin intermediul ONG CAER în 2016 – mai mult de 2 milioane de lei pentru finanțarea campaniei Maiei Sandu. Operațiunea a avut loc cu sprijinul și acoperirea oamenilor fostului președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, care, la cererea lui Sandu, au deschis acest ONG și, la cererea ei, l-au închis după alegeri.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă