PSRM

18 septembrie 2020

Bogdan Țîrdea: Președinția condusă de Igor Dodon este o piedică pentru opoziția noastră

Politologul Bogdan Țîrdea a comentat pe rețelele de socializare intensificarea atacurilor opoziției asupra Președintelui Republicii Moldova Igor Dodon:

⚠️Cu certitudine, președintele este șeful statului, comandantul suprem, apărătorul suveranității țării. Chiar și fiind lipsit de unele competențe de către Plahotniuc, președintele a fost ultimul bastion care nu le-a permis oligarhilor să uzurpe toată puterea din țară.

⚠️Plahotniuc așa și nu a reușit niciodată să devină prim-ministru în 2016-2019, să înghețe toate contactele cu Rusia în 2017-2018 (președintele și PSRM au participat la lucrările summiturilor CSI, Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale CSI), să își numească ambasadorii peste tot (aceasta este prerogativa președintelui), să își promoveze judecătorii lor, să ofere recompense slujitorilor oligarhiei (I. Dodon a înmînat distincții de stat veteranilor, medicilor, profesorilor).

⚠️Anume datorită eforturilor lui I. Dodon, Plahotniuc nu a reușit să dizolve Parlamentul la 7 iunie 2019 și să păstreze puterea pe calea alegerilor anticipate. Doar a existat o decizie a Curții Constituționale. De asemenea, președintele a numit prin decretul său noul Guvern în frunte cu M. Sandu, a obținut demisia judecătorilor Curții Constituționale, schimbarea regimului politic și eliberarea țării de asuprirea lui Plahotniuc.

⚠️Astăzi adversarii pot spune orice vor, dar dacă vreunul dintre președinții anteriori – M. Ghimpu, M. Lupu, N. Timofti – ar fi în locul lui I. Dodon, Plahotniuc ar conduce în continuare.

⚠️La urma urmei, nu ambasadorii au semnat decretul de numire a doamnei Sandu, ci I. Dodon, nu ambasadorii au refuzat dizolvarea parlamentului, ci I. Dodon, nu ei au purtat negocieri periculoase cu V. Plahotniuc și M. Sandu, ci Igor Nicolaevici! Este de remarcat faptul că familia președintelui a avut două accidente, că a fost amenințat cu lichidare fizică și nu ambasadorii, R. Usatîi sau M. Sandu. Și da – pînă în prezent, sunt redate video-uri de la negocierea cu „sacoșe”, „federalizare” și alte prostii ale lui Plahotniuc pentru a-l discredita pe I. Dodon și nu pe persoanele mai sus menționate.

⚠️Și totul pentru că în 2019 a făcut o faptă demnă de un bărbat adevărat – de un lider adevărat și al unui om de stat. A riscat totul – cariera, libertatea, viața – aruncînd mănușa către Plahotniuc și oligarhie. Și nu există patos aici. Așa și a fost, cetățenii au văzut asta.

⚠️De aceea, compradorii și păpușarii lor străini trebuie să preia controlul președinției cu orice preț, atunci va fi posibil să atragă orice premier, să adopte orice lege sau să numească orice Guvern. Și dacă este necesar, însuși țara s-o închidă ca un magazin inutil!

⚠️Mai simplu spus, pentru curatorii opoziției noastre, Președinția, condusă de Igor Dodon, este un ghimpe serios, o neînțelegere care îi împiedică să preia toată puterea din țară. Probabil o disensiune, de altfel ca și Republica Moldova, și toți cetățenii săi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă