PSRM

29 ianuarie 2020

Bogdan Țîrdea: Despre Dreapta, “granthunteri” și baronii societății civile

(Articolul politologului Bogdan Țîrdea,„Аргументы и Факты”, 29 ianuarie 2020)

 

Despre cine primește de fapt mai multe finanțări externe

În ultima perioadă de timp, blocul ACUM promovează intensiv ideea lansată de Plahotniuc în 2016, cu privire la presupusa finanțare externă a PSRM din Rusia. În același timp, cînd vine vorba de finanțarea PAS din fondurile externe, tac. Și în general, relația instituită între partidele de dreapta și ONG-uri este trecută cu vederea.

Blocul ACUM-filiala politică a Fundației Soros

Trebuie să recunosc că PAS-ul Maiei Sandu – este filiala politică a Fundației Soros Moldova. Judecați și singuri: președinta Maia Sandu – ex membru în Senatului Fundației Soros Moldova – anii 2009-2010.

Ex-deputata și ministra Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei – director pentru Educație la Fundația Soros Moldova, între anii 1996-1998. Timp de 12 ani a activat Director executiv, formator la Centrul Educațional Pro-Didactica.

Ministra Justiției, Olesea Stamate – 2007-2010 – director de program „Buna guvernare”, Fundația Soros Moldova. 2006-2007- coordonator de proiecte în aceeași fundație.

Anterior, membră a biroul politic PAS a fost și Daniela Terzi-Barbăroșie,  și ea a lucrat la Soros Moldova. Dînsa este soția lui Arcadie Barbăroșie, directorul IPP.

Practic, mulți deputați PAS sunt activiști ai Fundației Soros, or sponsorizați de alte fundații.

De ex, secretarul general PAS Igor Grosu, este membru şi fondator al mai multor ONG-uri din Reţeaua Soros.

Membru al Biroului Politic, Dan Perciun – coordonator de proiect e-Transformare şi Informatizare din Ministerul Educaţiei, a coordonat proiecte sprijinite de Fundaţia Soros în cadrul direcţiei sale.

Care fundații susțin ACUM?

Miliardarul George Soros – numărul 23 în lista celor mai bogați oameni de pe planetă (revista Forbes, 2016), avînd o avere estimată la 24,9 miliarde dolari.

Fundația Soros Moldova are un buget anual de 5-10 milioane dolari.

Între anii 1992-2016, Fundația Soros a cheltuit în Moldova 120 mil dolari SUA (119, 911, 171).

Toată rețeua Soros o susține deschis pe Maia Sandu.

Numai între anii 2017-2019, Fundația Soros a finanțat proiectul „Dezvoltarea Societății Civile a UTA Găgăuzia”. Bugetul alocat – 606,077.96 euro. Trezește curiozitatea obiectivul proiectului -”abilitarea organizațiilor societății civile din UTA Găgăuzia, astfel încît să poată controla și influența prioritățile de dezvoltare la nivel local și național”.

Deci, Scopul principal, care nici macar nu este ascuns – controlul și influențarea priorităților politice ale Găgăuziei!

Bugetul Fundației Konrad Adenauer, de asemenea, impresionează. În anul 2014 fundația a primit 130 mil euro, oferiți  de guvernul Germaniei. În R. Moldova fundația colaborează cu UE pe cîteva proiecte:

  1. Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, anul 2019. Bugetul alocat – 3 749 934 euro.
  2. Societatea civilă pentru îmbunătățirea gestionării bugetului în Moldova 2019-2022. Buget- 1,150,000.00 euro.

Încă o fundație apropiată Maiei Sandu este Fundația Europeană pentru Democrație (European Endowment for Democracy), înregistrată în ianuarie 2013 la inițiativa Poloniei și finanțată de țările UE. Colaborează cu ONG-urile din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, precum și cu țările participante la programul UE „Parteneriatul Estic”- 15 state. Între 2013 -2014, bugetul fundației a fost de 25 mil euro, divizat pentru 2-2,5 ani de lucru.

 “Fundatia Națională pentru Democrație (National Endowment for Democracy)”- organizație americană fondată în 1983 de Congresul SUA pentru promovarea democrației.  De la început fundația a avut un buget de 30 mil dolari, care a crescut treptat, astfel în 2002 era de 43 mil.

EED și NED sponsorizează o întreagă rețea media în R. Moldova, numită și cartelul mediatic al Maiei Sandu. Este vorba de TV8, Jurnal TV, PRO-TV, Newsmaker, Nokta.md, Moldstreet.md, Nord News, Rise.md!

Alte mass-medii cum ar fi Ziarul de Gardă, TVR Moldova, deși sunt sponsorizate de guvernul României, susțin necondiționat blocul ACUM și personal pe Maia Sandu.

Sume enorme – de la 77 mii dolari în cazul Newsmaker, pînă la 1 mil de euro anual pentru Rise.md (vezi raportul financiar 2016)![1]

Nu mai vorbim despre sute de ONG-uri, de genul IDIS Viitorul, IPP, APE, Prodidactica care deschis susțin, consultă și promovează partidele de dreapta, și critică partidele de stînga!

Reamintim că, recent, 23 ianuarie 2020,  George Soros a menționat că investește 1 miliard de dolari  pentru promovarea democrației în toată lumea pentru a elimina “regimurile oligarhice” și “liderii dictatori”.

Trebuie să recunosc că Maia Sandu și PAS depind politic și de Fundația Konrad Adenauer. Președintele fundației pentru Moldova și România este Hans Martin Sieg, ține PAS din scurt, vine regulat la Chișinău pentru consultări!

Dar Soros nu este unicul …

Aceste fundații finanțează ONG-uri și mass-media, care la rîndul lor fac publicitate pentru PAS, critică oponenții. Este vorba de mil de euro! Apropo, este asta imixtiune în alegeri ori nu? Este finanțare indirectă ori nu?

În plus, mulți deputați PAS- PPDA au condus diverse ONG – uri, au ridicat salarii (de obicei salariul variază de la 1000 la 5 000 de euro și mai mult). Curios fapt, o parte din banii dați au fost livrați în fondul Blocului ACUM,  este asta finanțare externă?

Pa pagina web a acestor fundații, veți vedea articole semnate de D. Alaiba (EED), diverse seminare cu participarea lui D. Plîngău și D. Perciun (Fundația K. Adenauer). Totul din contul fundației, desigur!

Toate aceste fundații, de-a lungul timpului, au creat în Moldova o rețea de ONG-uri, conduse de baroni ai societății civile numiți și „baroni ai societății civile” sau NGOcrație (în engleză NGOcracy).

Bani pentru ONG-uri or pentru partide?

Acum, cîteva exemple despre cum lucrează această mașinărie.

28 martie 2019, Iurie Leancă menționa că în anul 2014, premier fiind, a avut o întrevedere cu G. Soros într-un apartament din New York. Soros i-a dat 1 mil de dolari pe care personal i-a transmis Maiei Sandu “pentru dezvoltarea educației”. Ce-au însemnat acești bani, cum au ajuns ei la Maia Sandu, în general cum este posibil așa ceva, nu înțeleg! Și cîte „pachete” de așa gen au ajuns de la Soros la Sandu?

Ulterior, ex-ministra educației, Corina Fusu, a confirmat că banii au plecat pentru finanțarea cîtorva ONG-uri aporpiate Maiei Sandu! Pentru dezvoltarea educației s-au alocat doar 40% din milionul oferit, adică  400.000. Restul sumei – 600.000 au ajuns în buzunarele ONG-urilor.

Este vorba de proiectul “Sprijinirea reformei educației în RM” implementat în perioada  iunie 2014-decembrie 2015. Bugetul reformei a fost de 992.500 dolari!

Din fondurile alocate pentru modernizarea învățămîntului, 115 000 dolari au ajuns la IPP, care ulterior a devenit “centrul de ideii și cadre” pentru PAS-PPDA. Aici a lucrat O. Nantoi, A. Barbăroșie.

Asociația Catalactica a primit 100 000 dolari, 34 000 dolari au intrat în conturile Pro Didactica (L. Nicolaescu-Onofrei). După “succesul evenimentelor organizate” pentru proiectele date au fost alocate încă 80 000 dolari.

Alți 270 000 dolari au fost cheltuiți pe 140 experți, care au lucrat la „reformarea programei școlare”. Deci, în total,  600.000 dolari!

Nu puțin au cîștigat timp de un an, nu-i așa? Acești “devoratori de granturi” astăzi sunt lideri și sponsori ai PAS!

Subliniem încă o dată, mulți deputați și miniștri PAS-PPDA- sunt lideri de ONG-uri cu bugete anuale între 100.000- 1 mil de euro!

Salariu în plic de la Soros

Încă un exemplu. În august 2016 portalul web dcleaks.com se poziționa ca proiect de activiști și hackeri americani, care au atacat site-ul Societatea deschisă, G. Soros. După, acolo au apărut date interesante!

În iulie 2014 la solicitarea premierului Iurie Leancă, G. Soros a acceptat să achite pentru „întreținerea”  a 4 consilieri, care pe lîngă aceasta, erau remunerați lunar cu cîte de 9000 de lei din bugetul de stat. În medie, pentru fiecare dintre ei era prevăzut salariu de 4.200 dolari lunar!

Deci, numai în anii 2014-2015 în conturile consilierilor premierului I. Leancă au intrat, reamintesc + salariu de la stat, peste 2 mil lei de la Fundația Soros. Schema era astfel – Fundația Soros Societatea deschisă transfera banii pe conturile ONG-lui din Germania, Institut für Europäische Politik. Ulterior, acest ONG transfera banii în conturile consilierilor. Unul dintre ei este și V. Kulminski, care în 2019 a devenit consilierul Maiei Sandu pe politica externă, iar la 23 octombrie a fost numit secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE)! Banii au fost acoperiți cu sintagma “cercetare științifică”, pe care nimeni n-a văzut-o și nimeni n-a prezentat-o!

Apropo, după căderea guvernului Leancă, doi dintre consilierii săi – E. Sturza și V. Kulminskii au înregistrat organizația neguvernamentală Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE). Membri au devenit Leancă și oameni din anturajul său. Institul a continuat să primească bani din afara țării, contribuind la promovarea partidului condus de I. Leancă, PPEM!

În plus, unul dintre membrii PPEM este și ex consilierul în Bundestag, Martin Sieg, protectorul actual al Maiei Sandu!

Partidele se schimbă, mecanismul de finanțare rămîne…

Președinte de ONG- procuror!

Încă un exemplu. Multe subvenții externe ale UE în justiție, reforma poliției, susținerea mass-media- merg direct în buzunarele devoratorilor de granturi. Poporul nu primește un bănuț, dar se numește “susținere externă”.  De exemplu, pentru Reforma Justiției s-au dat 100 mil euro, pentru educație-90 mil euro etc.

În ultimii ani,  Centrul de resurse juridice a „asimilat” 13 proiecte în justiție contra fabuloasei  sume de 3 mil dolari (3 086 755,17 –conform datelor prezentate de ei pe saitul CRJM.MD). Acesta este doar una din informațiile pe care le-am putut găsi. Președinte al centrului este V. Gribincea, cumnat cu deputatul PAS, S. Litvinenco. Reamintim, în anul 2019 blocul ACUM l-au promovat agresiv pe Gribincea la funcția de procuror! Dar nu le-a reușit.

Altfel spus, activiștii onegiști lucrează deschis pentru PAS din bani externi!

Dînșii sunt amplu promovați de media, din bani externi, chiar în timpul alegerilor!

Li se achită pentru zbor, pentru participarea la training. Sunt consultați de experți din banii fundațiilor, în listele sunt incluși oameni care beneficiază de granturi externe!

Open Dialog- procuratura tace!

Pe 4 octombrie 2018, în Parlament a fost constituită comisia pentru cercetarea finanțării externe a PAS-PPDA de Fundația Open Dialog (Dialog Deschis). În spatele acestei fundații stă miliardarul Kazah Mukhtar Abliazov și nu doar el. Fundația a sponsorizat participarea unor membri ai Blocul ACUM la seminare internaționale.

Pe 16 noiembrie 2018 Parlamentul s-a adresat la Procuratura Generală pentru a veni cu o apreciere juridică. Parcă a fost pornită o cauză penală, dar Procuratura tace.

De ce?

Acuma întelegeți în baza căror bani acești domni merg constant în străinătate, bronează hoteluri scumpe, mănîncă în restaurante de elită, întrețin oficiu după oficiu – 1600 euro pe lună și desigur, „combat corupția” și „finanțarea externă” în rîndurile “rusofililor”?!

Banii lui Șhor

Bani la PAS vin nu doar de la oligarhii transnaționali, gen Soros și Abliazov. Acești domni n-au omis relațiile cu oligarhii locali.

Pe 7 noiembrie 2016 în media a apărut un document ce conținea transferuri către PAS, Maia Sandu. Un oarecare V. Galoi, reprezentantul companiei Dufremol SRL, și omul lui Ilan Șor, a transferat,  pe 4 noiembrie 2016, 300.000 lei în fondul electoral al Maiei Sandu. Banii au ajuns pe 7 noiembrie.

Pe 8 noiembrie 2016, Ilan Șor anunța că a sponsorizat partidul Maiei Sandu, PAS. Ulterior, în media au apărut discuțiile telefonice între I. Grosu, secretarul general al PAS și V. Galoi. Acestea s-au produs pe 3 și 7 noiembrie 2016.

Apropo, este cunoscut că Ilan Șor personal, a sponsorizat PLDM – plătea deputații, miniștrii, consumația în restaurante, deplasările, business-ul etc.

Numai pentru unele plăți s-au păstrat documentele.

Pe 10-12 decembrie 2012 o delegație a R. Moldova a plecat la Doha la bordul unui avion privat TC-FIB al companiei Nobil Air.

Pe 12 noiembrie, la bordul aceluiași avion au zburat în Bruxelles. De acolo – la Chișinău. Maia Sandu a făcut parte din delegație. Zborul, care a costat 70.000 euro, a fost plătit de I. Șhor din banii BEM, fapt recunoscut personal de Șor în timpul interogatoriului!

Apropo, o parte a mass-mediei care deservește PAS la fel a primit publicitate și nu doar, din contul banilor furați din BEM. Pe cazul dat a fost pornită  urmărire penală.

După cum vedeți, banii din BEM nu au miros, nu-i așa?

Concluzia e  simplă: Blocul ACUM este finanțat direct și indirect din străinătate.  Acest lucru se realizează printr-o serie de scheme. Iar sumele sunt uluitoare! Cu toate acestea, nu socotim banii ambasadelor, granturile tuturor organizațiilor politice internaționale etc. Acolo sumele sunt exorbitante. Ulterior, sunt legalizate prin “colectarea donațiilor de la cetățeni”!

Profitînd de faptul că Moldova este dependentă de jucătorii externi, acești domni blamează rușinos pe toată lumea, cu excepția lor, pe faptul finanțării externe.

Dar adevărul, mai devreme sau mai tîrziu, va ieși la suprafață. Sunt convins de asta.

[1] https://www.rise.md/wp-content/uploads/2017/06/RISE-Moldova-Raport-Anual-de-Activitate-2016.pdf?fbclid=IwAR2C1eKu9249HUJQtjhbuqoG0C_tCyFKuiRz1gYyMkKIeLX1UhwEp83onUI

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă