PSRM

02 noiembrie 2020

Bogdan Țîrdea despre turul doi al alegerilor prezidențiale: Oamenii creează victoria. Am învins în 2016, vom învinge și în 2020

Deputatul PSRM, politologul Bogdan Țîrdea a făcut totalurile pentru rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care au avut loc la 1 noiembrie 2020:

– Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale au uimit mulți cetățeni.

Desigur, rezultatul Maiei Sandu este uimitor. S-a poziționat pe primul loc. Cu toate acestea, nu totul este atît de simplu. Da, ea are 36% (487 635 voturi), în timp ce Dodon are 32% (439 866 voturi).

Dar poziția ei este relativă.

Ea a obținut cu 11,23% mai puține voturi decît în ​​2016.

Și asta în pofida participării sălbatice a diasporei – peste 140 de mii! Practic, ea a stors întregul flanc drept.

Dacă însumăm procentele lui Dodon, Usatîi și Șor, atunci susținătorii prieteniei cu Rusia obțin 56%, iar susținătorii integrării europene (Sandu, Năstase, Țîcu, Deliu și Chirtoacă) – 44%.

În pofida tuturor negativității față de autorități (pandemie, secetă, criză economică globală), ea l-a devansat pe Dodon cu doar 4%. Această diferență nu înseamnă nimic.

Mai mult, ea a pierdut alegerile din Moldova. 104 605 voturi i-au fost acordate de diaspora. De aici a venit avantajul lui Sandu față de Dodon – 47 769 de voturi. Dar, de fapt, Igor Dodon, pe țară a depășit-o pe Sandu cu peste 50 de mii!

De fapt, Usatîi și Ivanov au luat majoritatea voturilor lui Dodon – 23%!

Renato Usatîi, candidatul care s-a clasat pe locul trei cu aproape 17% din voturi, a primit cele mai multe voturi în așa-numitele zone roșii, care votează în mod tradițional cu stînga.

Este greu de crezut că în aceste teritorii vor vota brusc candidatul de dreapta. În acest caz, o parte semnificativă a acestor alegători vor vota pentru un candidat de stânga, unii vor rămîne acasă, iar o mică parte, în special din diaspora, va vota pentru Maia Sandu. La fel se va întîmpla și cu voturile candidatului Violeta Ivanov, care în cea mai mare parte s-a aflat pe terenul candidatului forțelor de stînga.

Acum să discutăm despre Maia Sandu.

Există mari îndoieli că partidele de dreapta o vor susține pe Sandu, avînd în vedere modul în care a zdrobit liderii acestora și aroganța cu care a cerut să se retragă din alegeri.

Dar există și mai multe îndoieli că susținătorii lui Usatîi și Șor vor vota pentru Sandu, chiar dacă vor fi îndemnați.

Nu ne putem imagina cum vorbitorii de limbă rusă din Bălți și Vulcănești, de exemplu, vor sprijini susținătorul Unirii, NATO, paradelor homosexualilor și pe Antonescu!

Cum o vor susține pe cea care a eliminat limba rusă din școli ca materie obligatorie pentru învățămînt?

Și ce va sărbători Usatîi pe 9 mai împreună cu Sandu? Ziua Europei sau Ziua Victoriei?

Și 23 august? Ziua comemorării victimelor regimurilor totalitare sau Eliberarea Moldovei de Fasciști? Și cum va explica asta locuitorilor din Bălți?

Pentru claritate, să dăm un exemplu. Alegerile prezidențiale din 1996.

Turul I: Snegur M. – 38,75, Lucinschi P. – 27,66

Turul II: Snegur M. – 45.98, Lucinschi P. – 54.02 (rezultatul s-a dublat)

Concluzia este simplă: Oamenii creează victoria. Prin urmare, am învins-o pe Sandu în 2016, o putem învinge și în 2020.

Am cîștigat alegerile pentru primăria Capitalei (cînd nimeni nu credea), putem cîștiga și alegerile prezidențiale.

Principalul lucru este Credința și Voința spre Victorie.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă