PSRM

06 aprilie 2020

Bogdan Țîrdea: Suntem doborîți nu de Covid 19, dar de prostia și cinismul politicienilor

(Comentariul politologului Bogdan Țîrdea)

 

În ultimele două săptămîni, mi-e frică să intru pe pagina de FB. Isteria, urletul și panica s-au transformat deja într-un fel de nebunie colectivă. Doar gîndiți-vă, ce prostii spun acești domni!

„Moldova este liderul mondial după numărul de bolnavi în stare critică!” – scrie portalul Agora!

„Europa ne-a oferit 140 de milioane de euro pentru a lupta împotriva ciumei! Unde sunt banii, nemernicilor?”

„Ei fac puține teste – isterizează TV 8. Dacă ar face mai multe, atunci și bolnavi ar fi mai mulți!”

„Nu faceți testele – sunt infectate!”, scrie un anumit R. Popa.

„În spitalele din Moldova sunt condiții mai proaste decît în Africa! Doctorii și surorile medicale sunt indiferenți! Au început să se infecteze toți la rînd”, spun pacienții veseli, chiar în direct!

Domnilor, dacă în spitale este atît de rău, de ce stați acolo? Doar nu sunteți conectați la ventilație mecanică! Mergeți, arătați minunat, postați pe FB! Atunci mergeți acasă, postați acolo, așa cum fac toți pacienții cu grad ușor pînă la moderat în Europa …

Și acum – pe puncte.

1. „RM este liderul mondial după numărul de bolnavi în stare critică” Chiar așa să fie? Pe 5 aprilie, în SUA – 8 702, Spania – 6 861, Franța – 6 838, Italia – 3 977, Germania – 3 936 etc. Moldova – 80. Întreb așa cum este – aveți simț?

2. Testele sunt infectate – aceasta este o prostie completă. Pentru asta ar trebui să fie închiși, sincer. Rețineți – unii dau vina pe autorități că nu au făcut toate testele, alții îi sperie pe cetățeni – să nu facă testele! Și da – teste pentru toată lumea nu fac nicăieri. Au sens doar în carantina completă, supravegherea GPS, închiderea frontierelor – la fel ca în Coreea de Sud! Și în țara noastră, spre deosebire de majoritatea țărilor lumii, testele fac pe toată lumea suspectată de coronavirus!

3. “Europa ne-a dat 140 de milioane de euro pentru a lupta împotriva ciumei!” – scrie ONG-ul Asociația Presei Independente (API).

Vreau să-i întreb pe cetățeni: ați văzut acest ajutor? Nici eu. Am văzut ajutorul Chinei și Rusiei. UE ne-a dat 0! Mai mult, a blocat asistența financiară în timpul epidemiei, deși Moldova îndeplinea toate condițiile.

Cum au ajutat ei Italia și Spania – vedeți voi înșivă … au închis granițele, au interzis exportul de ventilație mecanică, medicamente, au arestat ajutoarele medicale pentru Italia!

4. Despre spitale. Atenție: pe de o parte, cei de dreapta solicită cetățenilor să nu plătească pentru polițele medicale, pe de altă parte, urlă că spitalele sunt într-o stare dezastruoasă! Aceasta este limita, sincer.

Însă portalul BBC scrie că, în Anglia, medicii își pun saci de gunoi pe cap – nu există măști! În Italia, persoanele în vîrstă sunt lăsate să moară, sute de oameni dorm pe podea în spitale, ca cîinii! În SUA, medicii sunt concediați pentru reclamații …

Da, avem condiții dificile în spitale. Dar oare a fost mai bine înainte de epidemie? Timp de 10 ani de „reformă”, totul este distrus. Iar cei care critică astăzi au făcut asta! Ministrul A.Nemerenco în septembrie 2019 a anulat toate ofertele pentru achiziționarea ambulanțelor, medicamentelor! Iar astăzi se indignează!

În 2015, Guvernul Gaburici-Sandu a semnat cu Banca Mondială un proiect pentru 1,5 milioane de euro „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”.

Autorii proiectului au considerat că în Republica Moldova există prea multe spitale, în special în Capitală. S-a propus „optimizarea” acestora, citiți – au fost închise! Ei bine, acum Banca Mondială ar trebui să fie mulțumită.

Merită reamintit că, la 23 septembrie 2013, Guvernul Leancă / Sandu a aprobat decizia (nr. 764/2013) să vîndă clădirile și terenurile spitalului T. Ciorbă (2 ha)? Doar protestele au salvat clădirile și terenurile!

Concluzia este simplă – suntem doborîți nu de Covid 19, ci de prostia și cinismul politicienilor.

Aveți grijă de voi…

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă