PSRM

07 noiembrie 2019

Bogdan Țîrdea: Dacă concursul nu e cîștigat de oamenii din ACUM – el automat e declarat „viciat”

Politologul Bogdan Țîrdea a comentat situația privind anularea concursului pentru selecția Procurorului General și decizia Guvernului de a-și asuma responsabilitatea pentru modul în care a fost numit.

 

Ieri s-a produs inadmisibilul. Ministra Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru suplinirea funcției de Procuror General, demarat la inițiativa sa.

Astfel, ministra Stamati a scuipat în față participanții la concurs, experții și partenerii de coaliție!

Motivația ministrei frizează absurdul: chipurile, rezultatul concursului a fost denaturat de reprezentantul PSRM. Acesta a apreciat disproporționat candidații: Ștefan Gligor și Vladislav Grebincea – favoriții Blocului ACUM, în raport cu Alexandru Stoianoglo, chipurile, favoritul PSRM!

Să ne clarificăm…

  1. Ministerul Justiției a propus un filtru necontituțional comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de Procuror General! PSRM volens nolens a susținut inițiativa.
  2. Ministerul Justiției a organizat concursul,  a selectat  5 din 6 experți în drept,  a format secretariatul, a propus testele. Tot Stamate a aprobat concursul, zicînd că este obiectiv!
  3. Membrii comisiei – I.Boțan, S.Băieșu susțin că concursul desfășurat a fost obiectiv. Comisia a selectat 4 din 16 concurenți înscriși la concurs! Da înțelegem acum că în viziunea dnei Ministru, concursul a devenit subit neobectiv, deoarece n-a trecut favoritul PPDA, Ș. Gligor?
  4. Expertul internațional, James Hamilton, a oferit punctajul maximal acelorași candidați, care au fost selectați de membrii comisiei! El tot nu are dreptate?
  5. Conform estimărilor expuse de economistul V. Ioniță, dăcă înlăturăm punctajul maximal și minimal (numit părtinitor) obținem același rezultat –Stoianoglo, Gribincea, Crîșmaru și Soltan!
  6. Chiar dăcă înlăturăm punctajul oferit de membrul parlamentului, Stoianoglo-oricum rămîne primul!
  7. Împotriva lui Ș. Gligor s-au expus James Hamilton și R.Botezatu, ultima fiind membru al Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Director al acestui ONG este V. Gribincea, omul Maiei Sandu, participant la concurs. Altfel spus, oamenii Maiei Sandu s-au pronunțat contra candidatului PPDA, Ș. Gligor!
  8. Personal Stamati a oferit punctajul maximal candidaților: Stoianoglo, Gribincea (PAS) și Gligor (PPDA). Consideră ea că s-a expus obiectiv, susținînd “candidații de partid”?
  9. Practic, toate concursurile demarate de guvern au acelasi final-lamentabil! Concursul pentru suplinirea funcției de Procuror General a eșuat. Proiectul Reforma Justiției a suferit eșec – Comisia de la Veneția l-a călcat la propriu în picioare! Cine-i vinovat în cazul dat?
  10. Guvernul vrea un singur lucru- numirea peste tot a oamenilor apropiați de PAS-PPDA. Iar dacă concursul nu e cîștigat de oamenii lor- el automat e declarat „viciat”!

O probă a acestui fapt e Maia Sandu, care  a scuipat peste decență, asumîndu-și, ca un han tătăresc, desemnarea Procurorului General!

Dînsa e sigură că PSRM va înghiți gălușca și-i va permite să conducă țara, precum a făcut-o  Plahotniuc anterior.

Vă zic așa cum este – M. Sandu greșește amarnic…

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă