PSRM

22 februarie 2021

Bogdan Țîrdea: Se pregătește o lovitură constituțională

Comentariul politologului Bogdan Țîrdea cu privire la hotărârea Curții Constituționale din 23 februarie privind legalitatea numirii unui candidat la funcția de prim-ministru de către președintele Maia Sandu.

– Surse din administrația prezidențială ne-au spus că Maia Sandu cunoaște deja hotărârea Curții Constituționale, care este favorabilă pentru departamentul pe care îl conduce și pentru Partidul Acțiune și Solidaritate. Apropo, ea însăși a recunoscut acest lucru în emisie directă la Jurnal TV.

În primul rând, Curtea Constituțională a luat o pauză de o săptămână, jucându-se în mod clar împreună cu Sandu și tărăgănând termenul de 45 de zile, necesar pentru dizolvarea parlamentului.

În al doilea rând, Curtea Constituțională nu a suspendat decretul prezidențial, care este deja un semnal serios.

În al treilea rând, Curtea Constituțională a decis să își anunțe decizia pe 23 februarie – Ziua armatei sovietice. Cunoscând dragostea lui Plahotniuc și a ambasadorilor occidentali pentru simbolism și date, putem presupune că Curtea Constituțională va lovi majoritatea parlamentară chiar în această zi!

În al patrulea rând, ambasadorul UE P. Mihalko a solicitat să nu se facă presiuni asupra Curții Constituționale! Cu alte cuvinte, s-a trădat pe sine și pe subordonații săi, știind din timp decizia. Mai simplu spus, ambasadorii UE și SUA exercită o presiune extraordinară asupra curții.

În al cincilea rând, există o presiune fără precedent asupra judecătorilor.

În al șaselea rând, majoritatea judecătorilor Curții Constituționale declară că se află într-o situație dificilă în care sunt obligați să își anuleze propria decizie din 6 august 2020. În acest sens, judecătorilor Curții Constituționale li s-a promis atât susținere morală, cât și „ajutor la argumentarea deciziei și justificarea sa în mass-media”.

Mai simplu spus, se pregătește o lovitură constituțională serioasă, cu participarea directă a unor ambasadori. Aceasta va declanșa o criză politică profundă și va discredita complet Curtea Constituțională.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă