PSRM

29 decembrie 2020

Bogdan Țîrdea: Dacă nu există majoritate parlamentară, președintele este obligat să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru

(Comentariul politologului Bogdan Țîrdea)

Am scris mai devreme că cei de dreapta au probleme cu creierul. Și astăzi am găsit o altă confirmare a acestui diagnostic.

În 2020, deputatul PPDA Igor Munteanu (ambasador în Statele Unite sub conducerea lui Plahotniuc) a vrut cu adevărat să-l trădeze pe Igor Dodon. A apelat chiar la CC! Dar, ca rezultat, a trădat-o pe Maia Sandu, lucru pentru care îl felicităm.

Astăzi, Sandu încearcă să evite responsabilitatea, să nu numească un candidat la funcția de prim-ministru, pentru a lătra în continuare la Igor Dodon și Ion Chicu.

Dar uitați-vă la Hotărîrea Curții Constituționale nr. 23 din 6 august 2020! Aici este scris negru pe alb: dacă nu există majoritate parlamentară, președintele este OBLIGAT să numească primul ministru. În caz de refuz, acesta este eliminat din funcție.

Oferim un citat din Hotărîrea Curții Constituționale din 6 august 2020:

Curtea Constituțională hotărăște:

1. Se admite parțial sesizarea depusă de către dl Igor Munteanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

2. În sesnsul articolului 98 din Constituție, marja discreționară a Președintelui Republicii la desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru este limitată.

În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Președintele Republicii este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de Prim-ministru.

În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Președintele Republicii este obligat ca, după consultări cu fracțiunile parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă