11 septembrie 2020
Bogdan Țîrdea: Să-i mai acordăm Maiei Sandu încă o șansă? Doar există atît de multe școli, spitale, întreprinderi care încă nu au fost optimizate!
(Comentariul politologului Bogdan Țîrdea)
Și totuși, „Codul președintelui” al Maiei Sandu este o anecdotă.
1) Citim primul punct. „Să fie cinstit. Să nu fure. Să dea crunt peste mîna celor care fură”
Se pare că Sandu se referă la ea însăși și votul ei pentru concesionarea aeroportului, alocarea a 5,4 miliarde către trei bănci, întrevederi cu Rothschild și achiziționarea de camere video pentru bacalaureat.
2) Al doilea punct nu poate fi citit fără lacrimi: „Să muncească pentru bunăstarea poporului. Nici un cetățean nu trebuie să trăiască în sărăcie și frică”.
Imediat după ce Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru (8 iunie 2019), Guvernul ei a majorat taxele pentru cetățeni, a dublat TVA pentru sfera HoReCa (de la 10% la 20%), prețurile la electricitate au fost majorate cu 5,58% pentru locuitorii centrului și cu 15 % – pentru raioanele din nord.
Sandu a acceptat condiția FMI cu privire la necesitatea majorării tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali.
Sandu a anulat toate beneficiile pentru oameni: seturi de cadouri pentru nou-născuți, tichete de masă, controlul medical gratuit în cadrul programului Un doctor pentru tine…
3) Al treilea punct este din aceeași serie: „Să iubească și să cinstească toți oamenii din această țară, indiferent de etnie, limbă vorbită, religie, vîrstă sau ideologie”.
La 21 august 2019, Guvernul Maiei Sandu a adoptat o rezoluție prin care declara Ziua Eliberării Moldovei de sub ocupația nazistă drept dată de doliu.
Adică a invitat întreaga țară să se întristeze pentru eliberarea Moldovei de naziști!
Merită să amintesc că în 2014 a elaborat Codul educației, excluzînd limba rusă din școli ca materie obligatorie.
Dar vă amintiți cum ea a criticat PSRM-ul pentru repararea Complexului memorial “Eternitate”? Sau poate ați uitat cum deputații săi au blocat legea privind traducerea în limba rusă a instrucțiunilor pentru medicamente?
4) Al patrulea punct. „Să spună adevărul, să nu mintă cetățenii”. Comentariile sunt de prisos aici.
5) Al cincilea punct sună ca o glumă: „Să facă dreptate. Să elibereze instituțiile și să le aducă în slujba poporului”.
Imediat după ce M. Sandu a preluat funcția de prim-ministru, a fost închis un dosar penal împotriva soțului unuia dintre miniștrii cabinetului său, O. Stamate. Ea i-a asigurat deja dreptate! Apoi dreptate au obținut Șoltoianu, Filat etc.
Deci, să-i mai dăm o șansă? Există încă atîtea școli, spitale, întreprinderi! O grămadă de medici, profesori, angajați ai statului care încă nu au fost optimizați!
Voi ce spuneți?