PSRM

11 noiembrie 2019

Bogdan Țîrdea: Ce motive au determinat-o pe Maia Sandu să se aventureze în numirea Procurorului General?

(Comentariul politologului Bogdan Țîrdea)

Ce motive au determinat-o pe Prim-ministru Maia Sandu să se aventureze în numirea Procurorului General?

  1. Frica de cădere a ratingului de pe urma alianței PSRM-ACUM. ACUM a pierdut Chișinăul. Există riscul să piardă și alegerile prezidențiale de anul viitor.
  2. Eșecurile Guvernului – zero aresturi, investiții, reîntoarcerea activelor furate-aeroport, miliardul etc. Energia electrică s-a scumpit cu 15%, au crescut prețurile la fructe și legume. Transportatorii au declanșat proteste – nu există permisiuni. Pentru asta trebuie de mers în Federația Rusă, dar Sandu nu vrea să irite dreapta! Respectiv, urmează pierderi financiare.
  3. Au apărut serioase amenințări economice: s-au redus transferurile gastarbaiterilor, au scăzut exporturile în UE, stagnează investițiile străine directe, PIB-ul oscilează în jurul a 3%. Există probleme cu livrarea gazului -Ucraina nu dorește semnarea unui nou acord de tranzit a gazului.

FMI, „îndoaie” Guvernul, insistă pe tăierea programelor sociale, majorarea impozitelor, TVA și altele. Business-ul deja e revoltat. Pe scurt, nu vor exista salturi economice spectaculoase.

CALCULELE MAIEI SANDU

Sandu, se pare, cu orice preț vrea să devină președinte! Nu-l poate ierta pe Dodon pentru victoria din 2016. Susține peste tot că Victoria i-a fost furată!

Ajunsă premier a înțeles rapid că nu se descurcă. În timpul apropiat va fi mai rău. Oamenii sunt nemulțumiți. Tot mai mulți susțin că Sandu este un premier slab.

Drept urmare a și inițiat conflictul cu PSRM, cu președintele, declanșîndu-și demisia.

Calculul e simplu – eu nu sunt un Prim-ministru impotent. Eu sunt jertfă. Am fost demisă deoarece am vrut un Procuror „cinstit”. La fel de cinstit ca și miniștrii mei!

Sandu va declanșa proteste contra președintelui, va zice că Dodon este „Plahotniuc 2”. Va încerca să instaleze corturi.

Principalul obiectiv – președinția, noiembrie 2019!

Îi va reuși? Nu cred.

Un lucru este clar, ambițiile Maiei Sandu au pus în pericol Guvernul, reformele, proprii tovarăși și viitorul țării.

Dar ce nu faci de dragul fotoliului prezidențial?

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă