PSRM

21 aprilie 2020

Bogdan Țîrdea: Are oare dreptul Alaiba să-l critice pe Hristos? Pînă la urmă, e posibil să piardă subvențiile de la Soros!

(Comentariul politologului Bogdan Țîrdea)

Creditul rusesc a stîrnit o furie bestială și convulsii puternice deputatului PAS D. Alaiba. Cică Dodon a decis să trădeze țara în săptămîna Paștilor, la fel ca Iuda pe Hristos. Și totul de dragul a 30 de de arginți de la Putin!

Faptul că domnul Alaiba este un rusofob, îl știm de multă vreme. Dar că este un creștin gelos, auzim pentru prima dată!

Dar are oare dreptul Alaiba să-l critice pe Hristos? Pînă la urmă, e posibil să piardă subvențiile de la Soros!

  1. Nu ați impus voi Legea privind egalitatea de șanse (25.05.2012), completînd cu un articol despre drepturile speciale ale cetățenilor cu „orientări sexuale” diferite, dar cu același gen?

Și asta în pofida rezistenței Bisericii.

  1. Nu promovați voi acum Convenția de la Istanbul, unde persoanele LGBT vor primi astfel de privilegii, că cetățenii de rînd vor începe a urla? Pentru asta cîți arginți vi se oferă?
  2. Dar nu tot voi ați luat împrumuturi la stînga și la dreapta, tîrîndu-vă în fața donatorilor și acceptînd condițiile cele mai umilitoare pentru țară?

Maia Sandu a luat personal un credit de la Banca Mondială de 40 de milioane de euro în 2013! Mă bucur că banii s-au utilizat pentru un „scop nobil” – închiderea școlilor, optimizarea profesorilor!

În perioada 2012-2018, 205 instituții de învățămînt au fost închise!

Și pe 20 septembrie 2019, ea a luat un împrumut de la FMI în valoare de 46 de milioane de dolari, promițînd Fondului o majorare a tarifelor la gazele naturale, a cotei TVA pentru sectorul HORECA de la 10 la 20%, o înghețare a majorării pensiilor și salariilor, și Dumnezeu mai știe ce!

  1. Despre trădarea țării. Ne-am gîndit că trădarea este atunci cînd predai Banca de Economii, aeroportul gratuit, furi miliardul. Și apoi creați o coaliție în Parlament cu cei pe care i-ați acuzat că au furat miliardul – cu Șor și Candu. Sau voi mereu ați fost de partea lor?

Și, da, ați fost împreună în AIE 1, 2, 3 în timpul furtului miliardului!

  1. Despre creditul de la Federația Rusă în valoare de 200 de milioane de euro. Procentul este foarte mic (2%). De exemplu, de la Polonia în 2010 am luat 15 milioane de dolari cu 2,8%. Nu am auzit să se fi indignat Alaiba.

FMI-ul (programul EFF) are 1,727%, dar ia și „comision” de 0,5% din totalul împrumutului! Dar resursele FMI-ului sunt limitate de coșul pentru fiecare țară. În 2016-17, ei au solicitat ca toate băncile țării să fie date străinilor. Plahotniuc așa și a făcut. Iar în 2019, a fost majorată cota TVA la gaze și taxele pentru cafenele, hoteluri și restaurante. Sandu a făcut acest lucru. Iar Alaiba a fost mulțumit.

Banca Mondială deține 2,82% (în dolari), Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) – 2,85%! Și da – cu o grămadă de condiții! Și îi vei cheltui pentru ceea ce vor dori acești creditori. Adică le cumpărați bunurile, apoi le returnați banii + procentul. Și plus – control complet asupra țării.

De la Federația Rusă luăm credit suveran. Îl utilizăm cum vrem și pe ce vrem. Nu există condiții politice, cum ar fi vînzarea băncilor, privatizarea proprietății strategice, adoptarea de legi privind egalitatea de șanse etc. Și dintr-o dată Alaiba s-a indignat!

Chipurile pentru că dau credit în acel moment dificil în care UE, în pofida pandemiei, a blocat toată asistența externă în bugetul țării! Apropo, cu ajutorul partidelor PAS și DA! Și încă au pus la început 28 de condiții, iar acum alte 8!

Și creditul de la Federația Rusă este luat nu pentru consum, așa cum a făcut Maia Sandu, ci pentru dezvoltare. Nu pentru a închide școli, spitale, ci invers – pentru a construi drumuri, autostrăzi, poduri!

Și asta înseamnă creșterea PIB-ului, crearea de locuri de muncă, creșterea capacităților de tranzit și a taxelor vamale ale țării.

Sau pe voi anume asta și vă enervează? De ce din Rusia? De ce pentru dezvoltarea? De ce reduce dependența față de Occident?

Aparent, da.

Ei bine, Soros cu voi!

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă