PSRM

03 iunie 2021

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor: Patria și resursele sale nu sunt de vânzare

Pe 3 iunie, deputații din fracțiunea PSRM, candidați la funcția de deputat pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja și Radu Mudreac au desfășurat un briefing dedicat subiectului „Patria și resursele sale nu sunt de vânzare”, în cadrul căruia au prezentat informații despre pericolul ridicării interdicției de vânzare a terenurilor agricole străinilor.

Parlamentarii au declarat despre înregistrarea în Parlament a noii redacții a Codului Funciar, care este conceput pentru a garanta dreptul de a deține terenuri agricole exclusiv persoanelor fizice și juridice din Republica Moldova.

Petru Burduja a remarcat în cadrul briefing-ului că inițiativa a fost cauzată de riscul unei încercări a partidului pro-prezidențial PAS de a adopta legi în noul parlament care să permită vânzarea de terenuri agricole străinilor și, de asemenea, să plaseze producătorii agricoli locali în dezavantaj în raport cu importatorii agricoli.

Deputatul a menționat că motivele unor astfel de temeri sunt evidente – întregul deceniu de alianțe pro-europene este o serie de infracțiuni împotriva țării noastre și a poporului.

El a reamintit că mai mulți candidați pentru funcția de deputați din lista actuală a partidului pro-prezidențial PAS, precum și Maia Sandu însăși, au ocupat funcții în Guvernele Filat, Leancă, Streleț, Gaburici. Toți au participat la votarea deciziilor scandaloase privind furtul miliardului din sistemul bancar, lichidarea băncilor moldovenești, concesionarea aeroportului și alte furturi de proprietăți ale Republicii Moldova.

„Și în 2009, când acești„ oameni buni ”au ajuns la putere într-un„ mod revoluționar ”, ei aveau o Foaie de parcurs bine definită și coordonată cu stăpânii lor”, a spus Petru Burduja.

De asemenea, deputatul a menționat că, în 2019, când Comisia pentru investigarea condițiilor concesionării aeroportului a ajuns la persoane cheie, Maia Sandu, în calitate de prim-ministru, s-a întâlnit cu Rothschild pentru a discuta ce să facă în continuare. Ca urmare, ancheta a fost amânată în mod deliberat.

În 2019, a avut loc prezentarea Cărții Albe a Asociației Investitorilor Străini, susținută de Maia Sandu în calitate de prim-ministru. Această publicație notează propuneri pentru introducerea unor scutiri de impozite pentru importatorii de produse agricole și marile lanțuri de magazine din țară, dintre care majoritatea au capital străin. Ca urmare a acestor beneficii, importatorii intenționează să obțină avantaje competitive față de producătorii locali.

„De aceea, când parlamentul a adoptat legi privind sprijinul producătorilor locali la inițiativa PSRM, Maia Sandu nu i-a susținut. Ea nu a vrut să meargă împotriva intereselor importatorilor și ale marilor lanțuri de retail”, a spus Petru Burduja.

Deputatul a remarcat și faptul că în Cartea Albă, investitorii străini recomandă prin lege să renunțe la restricția dreptului de cumpărare și vânzare a terenurilor agricole pentru persoanele juridice străine.

„Acest lucru ar însemna să privăm cetățenii Republicii Moldova de singura lor bogăție – Pământul nostru. Nu vrem ca nepoții și strănepoții noștri să fie străini în țara noastră, deoarece pământul ne-a fost dat de strămoșii noștri și suntem obligați să-l lăsăm urmașilor noștri. Punct!”, a spus Petru Burduja.

De asemenea, Cartea Albă îndeamnă la modificări ale legii pentru simplificarea procedurii de transfer a terenurilor agricole sub construcții.

Potrivit lui Petru Burduja, toate amendamentele propuse sunt, de fapt, o „foaie de parcurs” pentru „oameni buni” în viitorul parlament. În același mod, s-au făcut pregătiri și pentru furtul miliardului.

Deputatul PSRM, Radu Mudreac, a citat date din investigațiile jurnalistice, potrivit cărora 15% din terenurile agricole din țară sunt deja sub controlul străinilor.

El a citat și date din 2015, potrivit cărora aproximativ 40% din terenurile agricole din România aparțin străinilor.

Radu Mudreac a subliniat că pentru mulți politicieni de dreapta care erau în diferite echipe la putere în 2009-20020, una dintre condițiile partenerilor externi a fost ridicarea interdicției de vânzare a terenurilor agricole către străini.

Acest lucru este confirmat de studiile din 2007 realizate de Expert-Grup și ADEPT cu susținerea financiară din partea Fundației Soros-Moldova, precum și din 2009 de Idis-Viitorul. Despre acest lucru este vorba și în Strategia națională pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor – 2016-2020, aprobată de guvernul Filip.

În acest sens, deputații PSRM au anunțat că vor înregistra astăzi în Parlament un proiect al noii versiuni a Codului Funciar pentru a elimina lacunele din legislație și a garanta dreptul de a deține terenuri agricole exclusiv persoanelor fizice și juridice ale Republicii a Moldovei.

„Patria și resursele sale nu sunt de vânzare!”, aceasta este poziția Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, exprimată de deputații PSRM.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă