PSRM

06 iulie 2021

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor solicită Procuraturii Generale și CEC să verifice informațiile privind finanțarea externă a PAS

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a cerut Procuraturii Generale să investigheze informațiile apărute în mass-media europeană privind finanțarea externă a PAS, iar Comisiei Electorale Centrale – să constate faptul finanțării externe ilegale a acestei formațiuni.

Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, deputatul Grigore Novac, candidat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Deputatul s-a referit la numeroase investigații din presă despre finanțarea din străinătate a PAS prin diverse scheme mai mult sau mai puțin ascunse, inclusiv cu bani cash – pentru plata agitatorilor, a membrilor birourilor electorale, observatorilor, pentru tipărirea produselor electorale etc. Iar recenta investigație realizată de jurnaliștii de la publicația europeană NewEurope.eu este o dovadă documentară a faptului că mai multe state finanțează ilegal campania electorală a PAS, a spus Novac.

Documentele publicate de acest portal, care ar reprezenta o scurgere de informație de la structuri secrete și inteligente ale altor state, arată că pentru aceste alegeri parlamentare anticipate, PAS beneficiază de un suport financiar extern de 56 de milioane de euro. Este doar ceea ce a fost demonstrat prin documentele apărute în spațiul public, însă suma ar putea fi mult mai mare, a specificat parlamentarul.

Din această investigație se vede că multe milioane de euro sunt investiți în ONG-urile din Moldova, care au scopul de a promova PAS și de a ataca oponenții politici ai acesteia.

”Ei comentează activ pe rețelele sociale, participă la diferite emisiuni TV, online și radio, în care atacă deschis Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și promovează deschis, într-o formă de sfințenie, pe cei de la PAS. Mai mult, sunt atacați nu doar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și oponenții de dreapta ai PAS, sunt terfeliți în tot felul, pentru că aceste maniere și metode murdare ale PAS – îi caracterizează, reprezintă backgroundul lor”, a spus Grigore Novac.

Acesta a evidențiat, de asemenea, manipulările făcute în favoarea PAS prin intermediul sondajelor de opinie, menite să inducă alegătorii în eroare precum că unele partide nu ar avea șanse și nu merită a fi votate.

El a atras atenția și asupra așa-numitei ”ferme de troli” a PAS, pentru care se dau foarte mulți bani, dar și a unor așa-numite vedete, care lansează mesaje de susținere în favoarea PAS care, potrivit investigației europene, costă zeci și sute de mii de euro. ”Toate acestea sunt făcute pentru promovarea falsului, pentru spălarea creierilor oamenilor”, a spus deputatul.

”Foarte îngrijorătoare este și informația despre bani pentru mituirea demnitarilor și funcționarilor publici, care ar trebui să susțină PAS. Nu mai puțin ne îngrijorează probele că s-au pregătit câteva milioane de euro pentru a frauda rezultatul alegerilor din 11 iulie, în special  în diasporă”, a subliniat Grigore Novac.

Deputatul a amintit că orice finanțare externă a campaniei electorale este ilegală.

”Cetățenii noștri trebuie să știe de ce occidentul a lansat această operațiune secretă de promovare a PAS, cu un buget de zeci de milioane de euro. Acesta este prețul pentru care a fost vândută Republica Moldova?”, s-a întrebat Grigore Novac.

În context, el a amintit că cei mai mulți milionari printre candidații la parlamentare – sunt pe lista PAS.

”Acești milionari, iubitori de galbeni, sunt total controlați din exterior”, a declarat Novac și a adus exemplul Președinției unde sunt angajați circa 15 experți și consultanți plătiți din bani străini și care au acces la secretul de stat.

”Tot ei formează opinia președintei Maia Sandu care demult nu mai are propria opinie. Aceasta vor să facă și la Parlament”, a dedus Grigore Novac.

Candidatul a îndemnat cetățenii să nu se lase pradă acestei ispite.

”În lume există multe exemple când un popor luptă pentru țara sa, pentru pământul său, pentru independența și suveranitatea sa. Da niciunuia nu îi trece prin cap să o vândă pentru câteva zeci sau sute de milioane de euro. Acești ”harvardiști” de la PAS nu au făcut nimic pentru țara noastră ca să îndrăznească acum să pună pe tavă și să încerce să vândă Republica Moldova – țara în care ne-am născut, am trăit și avem de gând să trăim mai departe! Țara nu se vinde!”, a declarat parlamentarul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă