PSRM

29 noiembrie 2021

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, despre pensia pentru carieră lungă propusă de PAS: O înșelătorie crasă

Ieșirea anticipată la pensie pentru carieră lungă propusă de majoritatea PAS, paralel cu majorarea vârstei de pensionare, este o înșelătorie crasă a cetățenilor. De această părere sunt deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Deputatul Elena Bodnarenco a explicat, luni, în cadrul unui briefing, că în realitate de acest drept se vor bucura un număr extrem de limitat de persoane. În opinia parlamentarului, condițiile care au fost impuse pentru a ieși anticipat la pensie nu sunt realizabile în practică.

Deputații PAS au exclus din calcularea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate toate perioadele necontributive și anume: anii de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani, de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă; perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, de ajutor de şomaj, de alocaţie pentru integrare sau reintegrare profesională; studiile în instituţiile de învăţământ superior de zi și anii de rezidențiat în învățământul postuniversitar obligatoriu. De asemenea, nu vor fi luate în calcul perioadele de activitate necontributive în funcția de judecător și procuror de până la 31 decembrie 2005.

”Astfel, dacă o tânără va absolvi liceul la 18 ani, la 23 de ani – o instituție de învățământ superior și minim 3 ani se va afla în concediu de maternitate și va mai avea unele scutiri medicale, atunci 37 de ani de cotizare îi va realiza aproape de vârsta de 65 de ani. Oare, domnilor deputați din PAS, a crește copii nu este tot muncă, care necesită din partea femeii un efort fizic și moral enorm? Oare femeile nu cresc viitorii contribuabili care în timp vor achita pensia pentru alți beneficiari”, a declarat Bodnarenco.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au atras atenția majorității PAS că decizia lor de a crește vârsta de pensionare a trezit un șir de nemulțumiri din partea cetățenilor. În opinia acestora, legea respectivă este îndreptată împotriva oamenilor.

”PAS a procedat ca un escroc, fără respect față de persoanele în etate. Oamenii nu sunt cifre, aceștia sunt cetățenii care au contribuit la dezvoltarea țării”, a declarat deputatul Nicolae Rusol.

Amintim, deputații PAS au votat, în prima lectură, legea prin care se majorează vârsta de pensionare până la 63 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă