PSRM

09 decembrie 2022

Grație inițiativei socialiștilor majoritatea cetățenilor nu vor putea fi deconectați de la utilități în perioada rece

Astăzi, deputații socialiști Vladimir Odnostalco și Adrian Albu au susținut un briefing, în cadrul căruia au prezentat legea ce prevede instituirea moratoriului asupra deconectării de la utilități în perioada rece a anului, adoptată ieri de Parlament în lectură finală.

În sprijinul acestei inițiative, socialiștii au colectat 208 mii de semnături ale cetățenilor din întreaga țară, a remarcat Vladimir Odnostalco.

Legea intră în vigoare după ce va fi publicată în ”Monitorul Oficial”, iar perioada de aplicare a acesteia va fi de la 1 noiembrie 2022 până la 31 martie 2023. Documentul se referă la facturile pentru gaz, încălzire centralizată, electricitate.

De acest moratoriu vor putea beneficia cetățenii din două cele mai mari categorii ale populației – cei care au fost incluși în categoriile cu cel mai înalt și înalt grad de vulnerabilitate (pe baza înregistrării pe site-ul compensatii.gov.md).

În total, este vorba despre peste 1,1 milioane de cetățeni care, datorită legii, au posibilitatea de a amâna plata facturilor fără a fi deconectați de la serviciile locativ comunale.

Totuși, legea nu oferă dreptul consumatorilor de a se refuza complet de la plata facturilor. Astfel, documentul prevede că gospodăriile cu cel mai înalt grad de vulnerabilitate vor trebui să plătească în această perioadă cel puțin 50% din factură, după compensare. De exemplu, dacă factura integrală este de 3 mii de lei, iar după compensare vor fi 1,5 mii de lei, atunci va trebui de achitat 50% din această sumă, adică 750 de lei.

Cetățenii cu un grad înalt de vulnerabilitate vor fi nevoiți să plătească 60% din factură după compensare.

În cazul facturilor la gaze și încălzire centralizată, suma totală a datoriei pentru perioada rece nu trebuie să depășească 5 mii lei, pentru energie electrică – 1,5 mii lei.

Este important de menționat că legea se referă la datoriile acumulate în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023. Ulterior, datoria trebuie achitată.

Deputatul Adrian Albu a menționat că socialiștii vor continua să elaboreze astfel de proiecte importante din punct de vedere social, cu impact pentru majoritatea cetățenilor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă