PSRM

21 martie 2024

BCS solicită excluderea din ordinea de zi a Parlamentului proiectul pilot de instituire a votului prin corespondență

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, a cerut excluderea de pe ordinea de zi a ședinței plenare a așa-numitului proiect pilot privind votul prin corespondență. Vlad Batrîncea a amintit despre recomandarea Comisiei de la Veneția de a nu permite modificarea regulilor de vot în an electoral.

„Avem un Cod Electoral care prevede toate condițiile pentru desfășurarea alegerilor și nicio lege separată nu-i poate schimba prevederile. În plus, proiectul nu a trecut procedura audierilor publice și a fost criticat de majoritatea experților și partidelor politice, deoarece încalcă dreptul universal al cetățenilor de a participa la alegeri în condiții egale. Nimeni nu poate fi privilegiat, nimeni nu poate fi discriminat în timpul alegerilor”, a spus Vlad Batrîncha.

Vicepreședintele a atras atenția asupra faptului că multe țări, mai dezvoltate decât Republica Moldova, se confruntă cu probleme serioase în organizarea votului prin corespondență: „În condițiile noastre, există mari dubii cu privire la posibilitatea de a asigura securitatea adecvată a unui astfel de vot”, a subliniat vicepreședintele.

Majoritatea parlamentară a respins propunerea BCS.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă